La Míriam Tirado és consultora de criança conscient i periodista especialitzada en maternitat, paternitat i criança. Es dedica a ajudar a mares i pares a connectar amb els seus fills. Ha escrit contes com Baba, no vull dormir; Tinc un volcà; Benvingut, Senyor Malestar. L’últim que hapublicat és La font amagada i n’hem pogut parlar amb ella.
Has escrit llibres de criança per a adults, però en un moment donat vas decidir escriure contes infantils. Com i per què es va produir aquest canvi? Estic segura que pares i mares t’ho agraeixen.
De fet, quan vaig escriure el primer conte, només havia coescrit Vincles juntament amb la meva mare i, per tant, contes i llibres per adults han anat molt de la mà i en paral·lel.
A L’escriba hem ressenyat Baba, no vull dormir; Benvingut, Senyor Malestar; Tinc un volcà… i amb els teus contes sempre tinc un dilema: no sé si són contes per a nens o per a adults o per a ambdós. Què diries?
Aleshores vol dir que he aconseguit el meu objectiu, perquè el que vull és que el conte serveixi a totes les edats i ajudi a persones petites i adultes. Això ajuda a què l’estona del conte sigui interessant per tothom i puguin sorgir reflexions que ens ajudin en les dues bandes.
En tots els teus contes hi ha la voluntat clara de connectar infants i adults a un nivell molt elevat. Creus que, en general, als adults els costa posar-se en la pell dels nens i connectar-hi?
Sí, ens costa perquè és que nens/es i adults som força diferents. Els cervells no tenen res a veure, les prioritats, etc. i els adults, ràpidament ens oblidem de com era ser infant. Per això va bé tot el que ens pugui fer posar a la seva pell i connectar-hi perquè això ens ajuda no només a connectar amb el nostre fill/a sinó també amb el nen o nena que vam ser.
Les xifres t’avalen… Milers i milers de vendes! Quina creus la clau de l’èxit?
Suposo que aconseguir parlar de temes profunds, que remouen, amb un llenguatge planer que poden entendre tant infants com adults.
Parlem de La font amagada. Explica un concepte difícil de manera senzilla. És difícil aquest procés de trobar la manera d’explicar «coses» que no es poden tocar?
Sí, no t’enganyaré 🙂 Passo mesos pensant i donant voltes a com acostar conceptes abstractes i profunds en un llenguatge entenedor per a nens i nenes. Però m’encanta aquest procés creatiu i més encara quan veig que els infants hi connecten, ho entenen i els ajuda.
En el cas d’en Pol, podem dir que dona una lliçó al seu pare. Creus que podem aprendre molt dels nens?
Moltíssim. Tenim els gurús a casa, no cal que ens n’anem de retir espiritual, perquè mirant-los, connectant-hi i posant consciència quan ens fan de mirall (que és gairebé sempre), podem créixer i aprendre un munt! Començant pels bebès, que viuen en l’ara i aquí d’una manera que a molts adults ens agradaria! 🙂
Hi ha un moment en què en Pol se sent perdut i desconnectat. Així doncs, es mostren les dues cares de la moneda: la connexió i la desconnexió amb la font. Podries haver optat per només ensenyen la cara bonica, però tu has decidit mostrar les dues situacions. Per què?
Perquè és fàcil desconnectar-nos i perquè crec que no hi ha ningú en aquest món que no s’hagi desconnectat de la seva font alguna vegada, en algun moment o en alguna època de la seva vida. Res és només blanc o només negre, sempre hi ha llums i ombres, en tot.
Al conte es fa èmfasi en el joc. Creus que la capacitat d’aprendre i d’expressar-se a través del joc està infravalorada?
Sí, sens dubte. Els adults ens hem oblidat de jugar i el joc és l’eina per excel·lència per connectar amb els nostres infants i amb el nen o nena que vam ser i que potser necessita una mica de joc per relaxar-se, desestressar-se i tornar a connectar amb allò que realment el fa vibrar. Si juguéssim més i poséssim més humor a la vida, tot seria força diferent 😉
Com és treballar per a tu amb il·lustrador? En aquest cas, la Marta ha integrat a la perfecció el el text amb les imatges. És un procés fàcil?
Doncs la veritat és que tinc la sort de treballar amb uns il·lustradors que ho fan tot molt fàcil. En aquest cas, la Marta té una sensibilitat que fa que expressa a la perfecció amb les seves il·lustracions allò que jo vull transmetre amb paraules. No ens coneixíem i és magnífic com hem connectat i ha fluït tot.
I ja per acabar… tens algun projecte/conte a la vista? Ens en pots avançar alguna cosa?
Sí, sempre tinc projectes en marxa que s’estan coent i que aviat en podreu saber coses però encara no en puc avançar res, em sap greu 🙂