Una vegada més, Míriam Tirado, com a autora, Joan Turu, com a il·lustrador, i El Cep i la Nansa, com a editorial, s’uneixen per publicar Benvingut, senyor Malestar, un conte infantil per acompanyar la gelosia que es desperta amb l’arribada d’un nou membre a la família.

En Max, protagonista de la història, coneix una nova sensació amb l’arribada de la seva germana petita Maria. Se sent estrany i no sap ben bé què li passa. A la mare li passa el mateix i a casa tot són plors, provocacions i enrabiades. Un dia, quan la situació ja és molt tensa, apareix el senyor Malestar, que els ajuda a identificar el que senten, i que no és res més que la por d’haver-se deixat d’estimar o de sentir-se menys estimats. Ell els donarà el secret per recuperar el benestar i la calma en la seva relació.

Les il·lustracions que acompanyen el text són un dels punts forts del conte, ja que estan plenes d’expressivitat i detalls, i representen molt bé les emocions que els personatges senten en cada moment. Us animem a buscar la Fada dels volcans, protagonista del conte Tinc un volcà, de la mateixa autora, i amiga del senyor Malestar. Aquests personatges fantàstics, inventats per Míriam Tirado, són una peça clau en la identificació i gestió de cada emoció, i junts ajuden els nens i nenes a millorar la seva regulació emocional: la Fada dels volcans per la ràbia, i el senyor Malestar per la gelosia.

Al final del conte hi ha una part reservada a les famílies en què s’explica i es donen pautes per viure l’arribada d’un nou membre amb la calma i el procés d’adaptació que requereix el moment. No us ho podeu perdre.

Es tracta d’un conte resistent, amb pàgines gruixudes i de cartró, per ser explicat moltes vegades. La lletra dels textos és una tipografia d’impremta, i per tant, es recomana la seva lectura per a infants de més de 5 anys. Tot i així, us aconsello llegir-lo en família, a través d’una lectura compartida en què l’adult expliqui la història i promogui la participació del seu fill o filla tot conversant i exposant situacions similars viscudes a casa seva.

Benvingut, senyor Malestar és un nou tresor per a la vostra biblioteca infantil, un llibre més per la secció d’educació emocional.

Agradarà a…

A qui estigui vivint l’arribada d’un nou membre a la família, si detecteu gelosia entre germans o, simplement, si voleu descobrir als vostres infants aquesta sensació tan incòmoda com és la gelosia.

No agradarà a…

A qui busqui varetes màgiques per a la gestió emocional que requereix la gelosia entre germans. Com totes les emocions i la regulació d’aquestes, es tracta d’un procés d’aprenentatge que no se soluciona amb la lectura d’un conte, sinó que cal treballar-les dia a dia i, com a adults, donar exemple als infants, ja que nosaltres som el meu model i referent en tots els sentits.

 

Foto portada: freepik

AnteriorCrítica de “The Twentieth Century”. D’A Film Festival Barcelona
SegüentBond, còmics Bond
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.