La Miríam Tirado, com a autora; en Joan Turu, com a il·lustrador; i el grup de música familiar Xilua, s’han unit per crear una petita joia editada pel segell El Cep i la Nansa Edicions en forma de llibre infantil per acompanyar els infants i les seves famílies en el difícil moment d’anar a dormir.

La protagonista d’aquesta història infantil és la Baba, una mussola que s’encarrega de protegir i vetllar pel son dels nens i nenes sense que ells se n’adonin. Aquest animal nocturn explica com, cada nit, veu molts infants discutint amb els pares perquè no volen anar a dormir: els uns perquè volen seguir jugant, els altres perquè volen estar més estona amb les seves famílies, altres perquè tenen por dels monstres i la foscor…

Els coprotagonistes són 4 nens i les seves famílies, cadascun d’ells amb un motiu diferent per no anar a dormir i uns pares i mares nerviosos i molt cansats. La mussola els explica què poden fer per aconseguir la calma necessària per anar a dormir. Es tracta de connectar amb el propi cos, la respiració i l’atenció plena compartint uns minuts amb els pares i connectant també amb la relació paternofilial. D’aquesta manera, els menuts aconsegueixen relaxar-se i adormir-se, i els pares gestionen la ràbia i mantenen el seu volcà controlat. Petits i grans treballen el seu benestar emocional a través de la relaxació i l’atenció plena (l’aquí i l’ara) en el moment d’anar a dormir. 

Tres cançons del grup musical Xiula acompanyen aquesta història, de manera que donen veu als 4 nens: en Lee, la Katty, la Naisha i en Thiago. La tercera cançó és la que els nens i els seus pares poden cantar abans d’anar a dormir per ajudar-los a connectar amb el cos, escoltar-lo, relaxar-se i, finalment, adormir-se. Aquestes peces musicals es poden descarregar a través d’un codi QR que es troba al final del llibre. 

Les últimes pàgines del conte van dirigides a les famílies i contenen reflexions sobre el complicat moment d’anar a dormir, què suposa pels menuts i com podem acompanyar-los i gestionar les emocions d’aquest espai del dia. 

Baba, no vull dormir és un conte infantil que ens convida a compartir la lectura i audició de les cançons amb els petits i aporta idees i recursos a aquells pares als quals els suposa una batalla campal el fet de posar a dormir els nens. El vespre és un moment per anar reduint l’activitat del dia, relaxar-se i facilitar així la son, i aquest conte és una eina interessant per aquest procés. 

Un dels aspectes que més m’ha agradat ha estat que els 4 infants que coprotagonitzen la història són de diferents llocs del món i que en les il·lustracions es pot identificar aquesta diversitat. A més, també hi ha una nena amb dues mares. Aquest punt, que podria semblar un simple detall, és important, ja que ajuda els nostres infants a normalitzar la diversitat familiar

A Baba, no vull dormir reapareix la fada dels volcans, del segon llibre de la Míriam Tinc un volcà, que “pica l’ullet” als pares per recordar-los que, en aquest moment del dia és important regular l’enuig i gestionar el cansament i els nervis abans d’explotar; d’aquesta manera serà més fàcil arribar a la connexió necessària per acompanyar els seus fills a trobar-se amb la son.   

Agradarà…

A qui necessiti un recurs per anar a dormir, a qui agradi la idea de llegir i cantar amb els seus fills per acompanyar-los en el descans, i a qui vulgui sumar un conte infantil més en el moment de la lectura compartida abans de tancar els ulls, famílies que ja tenen instaurada la lectura al llit, minuts abans d’adormir-se. 

No agradarà…

A qui busqui una vareta màgica. Els nens no s’adormen amb facilitat i menys quan estan excitats, tenen por o no es volen separar dels adults. Per això, cal molta paciència i connectar amb ells perquè aconsegueixin la calma necessària. 

AnteriorCINECLUB VIC. Una pastelería en Tokio
Següent‘Contra un ignorant que comprava molts llibres’, Llucià de Samòsata
Avatar photo
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.