L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat és un llibre infantil per explicar la gran quantitat d’animals i plantes que ens envolten tot i no ser-ne conscients. Quan pensem en animals, ens solen venir el cap grans mamífers com l’elefant o el lleó, però no pensem en les formigues o en les moltíssimes espècies de formigues diferents que existeixen. Segur que si ens parem a pensar i investiguem una miqueta ens adonarem que hi ha molts més animals i plantes dels que imaginem. I ja no parlem dels bacteris i dels fongs! Aquests éssers vius microscòpics els podem trobar a gairebé qualsevol lloc i tenen funcions importantíssimes pel funcionament dels ecosistemes, però mai solen venir-nos a la imaginació. Tots ells formen part de la biodiversitat del planeta Terra i adonar-nos que vivim en un planeta molt ric i divers és l’objectiu d’aquest llibre juntament amb la importància de conservar-lo.

El llibre comença en una platja de Barcelona, on la Daniela, la protagonista de 10 anys, pot observar com aterra una nau extraterrestre. D’ella en baixa un ésser viu molt semblant a un bacteri de color verd. Aquest “bacteri” té la capacitat de parlar i caminar. S’anomena Trunix i ve d’una galàxia llunyana. Junts parlen i descobreixen el tresor més preuat de la Terra: la nostra biodiversitat. En Trunix queda al·lucinat pel fet que encara no la coneguem tota i que cada any estiguin desapareixent espècies, en gran part per culpa nostra.

Llegint aquest llibre es tracten, de manera subtil, conceptes de física, geologia, biologia i socials, com els anys llum i les galàxies, els meteorits i el sol, la contaminació, les desigualtats socials, l’evolució… Un llibre molt curt, però molt profund! Després de la història de la Daniela i en Trunix trobem una petita explicació per aclarir qualsevol dubte que ens hagi pogut sorgir durant la lectura.

El bacteri, que sol ser una forma de vida microscòpica, en aquest cas ha augmentat extraordinàriament la seva mida. També és fàcil que quedi sorprès per la complexitat i la diversitat de formes de vida, ja que els bacteris estan formats per una sola cèl·lula (són unicel·lulars), de manera que una sola cèl·lula ja és suficient per donar vida. Seguint aquesta línia, crec que aquest llibre podria tenir continuació explorant el món dels bacteris, la seva gran diversitat, les moltíssimes condicions en què poden viure… Una altra part de la nostra biodiversitat que desconeixem. Aquí deixo la idea!

L’extraterrestre que va descobrir la biodiversitat està editat per Pol·len edicions, una editorial que pertany a una cooperativa i que té com a segell l’ecoedició. Aquest és un valor afegit que cal tenir present. Ecoeditar significa que aquest exemplar que tinc a les mans ha produït menys impacte ambiental en la seva fabricació que un altre. Per explicar-ho una mica millor, en la seva fabricació s’ha emès menys diòxid de carboni i s’ha utilitzat menys aigua. A més, de buscar una producció Km0 i ben a prop de casa!

Un llibre per petits amb un objectiu molt gran: donar a conèixer i fer estimar els éssers vius que ens envolten.

Agradarà a…

A qui busqui un llibre pels petitons de la casa amb un rerefons real i científic.

No agradarà a…

A qui busqui un recull de contes o un conte clàssic.

 

Imatge de portada

AnteriorCICLE GAUDÍ. Robot Dreams
SegüentNellie Bly: bojos, Verne i la Primera Guerra Mundial
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.