En el vast oceà del llenguatge quotidià, les dites populars guien, sense cap mena de dubte, les nostres converses. Aquestes petites perles lingüístiques, nascudes de la saviesa col·lectiva i la tradició oral, conformen una rica i diversa xarxa de recursos lingüístics i estilístics únics i propis de la nostra llengua que són part indestriable de la nostra identitat. Algunes vegades, com a bona filòloga i persona d’esperit curiós, em pregunto d’on provenen aquestes frases populars. Quines històries amaguen? L’origen de 110 dites populars, un llibre d’Albert Vidal editat per Albertí Editor, és un viatge fascinant a través d’aquest laberint d’expressions que ens permet desxifrant-ne les arrels.

Així doncs, en aquesta obra, l’autor s’aventura a explorar la genealogia de 110 dites populars i ens explica l’origen d’aquestes frases que s’han convertit en tresors de la nostra llengua. A través de les seves pàgines, els lectors descobriran l’origen de dites populars com “afluixar la mosca”, “donar carbassa”, “de l’any de la picor”, “ser curt de gambals”, “passar per la pedra”… i moltes més; 110 en total.

Personalment, recomano llegir-lo de mica en mica. Agafeu el llibre, llegiu l’origen de cinc o sis dites populars i continueu un altre dia. Hi ha tantes dites i tanta informació, que no és un llibre que es pugui llegir i interioritzar igual que ho fem amb una novel·la. De fet, jo el sento més aviat com un llibre de consulta; un llibre al qual tornar de tant en tant per gaudir-lo durant una estona.

L’origen de 110 dites populars és una finestra a la fascinant història de la nostra llengua que ens permet veure com les paraules que fem servir diàriament estan impregnades d’una rica herència cultural. Llibres com aquest són més necessaris que mai, perquè donen visibilitat a una riquesa lingüística que dia a dia va morint, que es va apagant. Per mi, és una crida a mantenir viu el nostre patrimoni lingüístic.

Agradarà a…

Aquells que tinguin ganes d’indagar en la tradició i la llengua.

No agradarà a…

Qui no tingui esperit curiós.

 

Imagen de portada de Freepik

Anterior100 Qüestions per entendre el canvi climàtic
SegüentCINECLUB FRIK. Obert fins a la matinada
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.