Segur que heu sentit a parlar moltes vegades del canvi climàtic o de l’efecte hivernacle, però realment sabem què són i tot el que implica? Sovint ens deixem emportar per les notícies sensacionalistes que surten publicades als mitjans de comunicació sense raonar si tenen un bon rerefons.
Aquest llibre de Jordi Mazon i Marcel Costa editat per Cossetània Edicions està estructurat en quatre apartats. El primer de tots ens dona les bases científiques sobre el canvi climàtic d’una manera molt amena per poder entendre perquè el clima canvia. En aquest apartat es pot descobrir que l’efecte hivernacle té un origen natural, i és que els principals gasos que el generen són el vapor d’aigua, el metà i el diòxid de carboni. Sense l’efecte hivernacle, la vida a la Terra no seria possible, ja que la temperatura disminuiria molt i no tindriem aigua en estat líquid. Però quan l’activitat antròpica augmenta, també augmenta la quantitat d’aquests gasos, la qual cosa pujar la temperatura més del que tocaria.
En el segon capítol, es tracten observacions i prediccions com per exemple l’efecte del desglaç dels pols o de les glaceres de muntanyes, el canvi del nivell del mar, l’acidificació dels oceans, el forat de la capa d’ozó, l’extinció d’espècies, etc. Alguns casos són més coneguts que altres, però potser el cas més sorprenent és el que fa referència als canvis en els corrents marins. Els autors expliquen que el desgel aportaria una gran quantitat d’aigua dolça que podria modificar els corrents i provocar que el canvi climàtic desenvolupi una tendència freda més que no pas d’escalfament.
El tercer capítol està dedicat a la mitigació i la resiliència i els autors es refereixen a l’adaptació al canvi climàtic. Així doncs, s’hi explica què podem fer nosaltres, com a individus, per combatre aquest problema global. Moltes petites accions com rentar la roba amb aigua freda o no deixar la tele amb el llum vermell sinó desendollar-la són alguns actes o activitats de la vida quotidiana que ajuden.
Finalment, l’última part parla sobre les curiositats del canvi climàtic, és a dir, qüestions transversals que poden anar des de temàtica política fins a com canviaran les frases fetes i les dites populars amb aquesta temàtica.
Al meu parer…
És un llibre pensat per a la gent amb curiositat i amb ganes de saber més sobre el clima que tenim i el que tindrem. Pot agradar a aquells que vulguin conèixer les implicacions que té el canvi climàtic, a aquells que quan sentin una notícia per la tele o la ràdio vulguin saber de què estan parlant. També és ideal per saber científicament què implica el canvi climàtic, però també per conèixer com es tracta el tema des del punt de vista polític.
Aquest llibre, d’una manera molt fàcil, exposa conceptes de gran complexitat científica i els posa a l’abast d’un públic no expert. En ell es tracten temes que poden generar gran polèmica d’una manera natural, ja que s’hi exposen diferents arguments, de manera que cada un pot generar la seva opinió respecte al tema.
Per a mi, és un llibre imprescindible, ja que el canvi climàtic és cosa de tots i el primer pas per combratre’l és entendre’l.