Fa uns dies em van deixar un llibre. Sí, a mi. Sembla estrany perquè normalment sóc jo la recomana llibres als altres, però tenir converses llibresques té això. Així doncs, em va caure a les mans La felicidad conyugal de Tolstoi.

Sinopsi

El llibre en explica la història d’en Serguéi i la Masha. A través dels ulls de Masha veurem com evoluciona l’amor de la parella al llarg del temps. Com tota història d’amor, els protagonistes inicien el seu camí junts amb un fervor i un enamorament desmesurat, però poc a poc aniran canviant les seves prioritats i s’aniran distanciant, de manera que aniran passant de la fogositat i la follia a un amor sincer, tendre i, sobretot, molt respectuós.

 

Al meu parer…

En menys de 200 pàgines Tolstoi aconsegueix explicar la seva història i desenvolupar magistralment uns personatges, la part més difícil i, al meu parer, el millor de l’obra. Així doncs, els personatges i, especialment Masha, se’ns mostraran amb tot luxe de matisos i amb un grau de complexitat elevadíssim. Per altra banda, el fet que estigui escrit en primera persona fa que el lector empatitzi amb la protagonista.

Crec que aquest llibre, tot i no ser tan conegut com per exemple Anna Karènina, es pot elevar a la categoria de clàssic pel fet que la història d’amor entre els dos protagonistes es pot situar en qualsevol altre temps i en un altre espai. Tot i així, penso que és una relació un tant idíl·lica i estic convençuda que la major part de les parelles no aconsegueixen superar els obstacles que viuen Masha i Serguéi. I aquest punt em porta a recomanar-vos Trabajo, piso, pareja, un llibre que ja vaig recomanar i que em sembla, ara que he llegit La felicidad conyugal, una versió actualitzada i moderna del llibre de Tolstoi o, alguns diran, l’antítesi.

Per altra banda, deixant de banda els rols clarament masclistes de finals del segle XIX i principis del XX, m’ha sorprès gratament l’actitud de Serguéi i l’amor profund que sent per Masha. Serguéi l’estima tant que és capaç de deixar-la ser i deixar-la fer encara que això signifiqui que ella emprengui actituds que ell desaprova. M’ha semblat d’un respecte fascinant i d’un bon fer extraordinari; és més, penso que avui dia molts homes i dones encara han d’aprendre de l’actitud d’ell i aplicar-ho a la seva vida en parella.

Agradarà a…

Als amants dels clàssics; Tolstoi sens dubte és un clàssic i mai defrauda. També agradarà a aquells que busquen una novel·la curta; ja hem dit que no arriba a les 200 pàgines. Finalment agradarà als amants de les novel·les d’amor. Tot i així no és un amor groller a l’estil 50 ombres de Grey, sinó un amor bonic, tendre i idíl·lic.

No agradarà a…

A les feministes de soca-rel; els rols masclistes i heteropatriarcals són a cada pàgina, però tot i així crec que s’ha d’entendre l’època en què es va escriure i, com he dit, l’actitud de Serguéi és molt lloable. Reconec però, que en algun moment m’he encès una mica…

AnteriorCINECLUB VIC. El profesor chiflado
Següent‘Stranger things’ tindrà una preqüela en forma de llibre
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.