Destinos literarios. Guía del viajero inspirado és, tal com el subtítol indica, una guia de viatges editada per Anaya Touring amb textos de Sarah Baxter i il·lustracions d’Amy Grimes. El més especial de la guia és que està pensada per visitar racons i ciutats del món que apareixen en grans obres de la literatura. De fet, no solament anem a llocs, sinó també sovint a èpoques passades. L’autora en el pròleg explica, per exemple:

“En muchos casos, los destinos aquí recogidos no constituyen simples telones de fondo pasivos para las tragedias, romances y aventuras que se desarrollan en ellos. Estos lugares se convierten en personajes por derecho propio que surgen entre bastidores para ocupar el centro del escenario; tienen vida propia e influyen en el argumento, las acciones, las emociones y los resultados.”

Així, doncs, la guia ens anima a passejar pel que queda del París dels Miserables, de Victor Hugo, del Dublín de l’Ulisses de Joyce, el Londres de Charles Dickens i del seu Oliver Twist i el Sant Petersburg del Crim i càstig de Dostoievski. També ens convida a anar a Florència i buscar la mateixa panoràmica que tenen els personatges d’E.M. Forster a Una habitació amb vistes, o ens aconsella visitar zones molt més rurals, com poden ser la regió de Yorkshire que apareix a Cims Borrascosos, d’Emily Brönte o voltar per la Manxa acompanyant Don Quixot i Sancho Panza. I encara Sarah Baxter explica què veure a llocs molt més exòtics, com l’Índia, Sud-àfrica o la Colombia de García Márquez.

Aquest és, per tant, un llibre per als amants del viatges i de la literatura. I val la pena tenir-lo en compte per descobrir què en queda del lloc que t’ha descobert una d’aquestes grans novel·les. Si algú va a Saigon, per exemple, pot seguir les passes de l’Americà tranquil, de Graham Greene:

“A las siete de la tarde, Fowler –al igual que tantos otros extranjeros “quemados” de Saigón– se dirige al bar en la azotea del Majestic. Todavía puedes hacer lo mismo. El hotel abrió en 1925 y continúa siendo el mejor sitio donde presenciar la puesta del sol, pegar sorbos a un cóctel y disfrutar de la brisa fresca e invariable del río Saigón.”

Destinos literarios, tal com ja hem comentat, no és un llibre de viatges, però sí que és una invitació al viatge. A més, les il·lustracions d’Amy Grimes són boniques i acompanyen molt bé els textos.

 

Portada

AnteriorCINECLUB VIC. Sound of Metal
Següent“Un submarí d’aire”. Experimenta i al·lucina!
Avatar photo
Meritxell Guitart Andreu (Sabadell, 1972) és llicenciada en Teoria de la Literatura i Literatura Comparada i professora de Llengua i Literatura Catalana a La Salle Manlleu. Gran amant dels viatges, és autora del llibre De Vancouver a Whitehorse a través de les Rocalloses i el Passatge Interior d’Alaska (El Toll, 2016) i també dels relats: “Lliçons de quítxua a la Vall Sagrada dels Inques” (Mambo Poa 2, 2010), “El vent del sud: viatge a la Patagònia argentina” (Mambo Poa 3, 2011), “Camí de la misteriosa Alaska” (Mambo Poa 4, 2012) i “Un conte rus” (Cosins llunyans i altres contes, Cossetània 2014). L’any 2016 va ser finalista del premi Núvol de contes amb la narració “Shako Kvareli”. Podeu seguir els seus viatges al blog Bitllet de tornada, al Facebook i a Twitter (@txellguitart).