La lectura entre els més joves és un tema polèmic que sempre està sobre la taula i que, de tant en tant, ocupa portades de diaris. A tots us sonarà aquella notícia bomba sobre la baixada del nivell de comprensió lectora que tant ha commocionat la nostra societat. Sobre aquesta qüestió, corren rius de tinta i hi ha opinions de tota mena. La meva està encara en construcció, perquè tinc sentiments oposats, de manera que me la reservo per a algun altre article. Tot i això, celebro qualsevol pas o iniciativa per fomentar la lectura entre els joves, com per exemple, el Premi Carlemany per al Foment de la Lectura. En aquest premi, després d’una preselecció de tres obres per part d’un jurat adult, les escollides són jutjades per nou estudiants andorrans d’entre 14 i 16 anys. La guanyadora del 2021 va ser la nostra estimada Laura Gonzalvo amb La llista de les coses impossibles. Ara m’arriba a les mans Les estrelles de Lilith, de Laura Casanovas Borrell, guanyadora del 2022.

Entre aquestes pàgines hi trobarem la Maria, una barcelonina de quinze anys la mare de la qual s’enamora per Tinder d’un policia andorrà. I cap a Andorra, que hi falta gent. Tan bon punt arriben al país més segur d’Europa, un home apareix crucificat. Al cap de pocs dies, apareix una dona morta. Dos crims d’allò més macabres que la policia andorrana no sap com resoldre. I què pinta la Maria en tot això? La investigació i la nova vida de la Maria a Andorra acabaran confluint.

En aquesta novel·la policíaca juvenil tot és de manual. Res hi destaca, però tampoc res hi desentona. Casanovas domina el gènere i construeix una trama eficaç que avança a bon ritme, amb bones dosis d’intriga i que es resol de forma satisfactòria i amb un puntet d’acció final. No falla.

Tot i això, si una cosa destacaria és l’ús intel·ligent i eficaç que l’autora fa de la veu narrativa. Els capítols en què es va narrant la investigació policial estan narrats en tercera persona, però les vivències de la Maria, en canvi, estan narrades en primera persona i apel·lant directament el lector, és a dir, el públic adolescent. Al seu voltant apareixeran temes com l’assetjament escolar i com gestionar que un dels progenitors tingui parella. Us haig de confessar que la Maria és molt divertida i si jo també tingués quinze anys de ben segur que seriem amigues. En general l’autora ha fet un bon treball amb els personatges, però molt especialment amb la Maria.

A nivell personal, m’ha divertit visitar Andorra a través de la literatura. Crec que encara no havia llegit cap llibre ambientat al país veí. Ha a estat bonic tornar-hi mitjançant la literatura, ja que he tornat a gaudir de la vista màgica des del Roc del Quer, m’he trobat passejant per Encamp i Canillo, he recordat el sabor de les pizzes de l’Angelo i he vist la blavor del llac d’Engolasters.

Agradarà a…

Qui busqui una novel·la policíaca de manual, però ben construïda.

No agradarà a…

Qui busqui una novel·la que es desmarqui del gènere. L’autora compleix amb l’esquema de la novel·la policíaca clàssica.

AnteriorPunt i final al Festival Nits de Cinema Oriental
SegüentCrítica de Next Sohee, Gran Premi del Jurat al 20è Festival Nits de cinema oriental de Vic
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.