Ja he explicat en alguna altra ocasió que aquest any és un any de molta feina i que per això al gener no em vaig marcar un repte literari quantitatiu sinó més aviat qualitatiu, si se li pot d’alguna manera. Així doncs, vaig decidir que en comptes de llegir 50 o 60 llibres, cosa impossible per qüestions professionals i acadèmics, llegiria més llibres d’autors grecoromans. Grecia para todos no està escrit per cap autor grecoromà, però sí per un expert en el món antic i parla de la Grècia antiga, de manera que vaig pensar que encaixava en el meu repte.

Com a filòloga clàssica i professora de llatí i grec no he pogut evitar pensar que és un llibre del qual extreuré molta informació per a les meves classes, ja que són 4 pinzellades sobre la Grècia antiga per a tots aquells que s’hi vulguin apropar. Per tant, no és cap mena d’assaig acadèmic i no hi ha massa detalls ni dades que dificultin la lectura o la facin massa feixuga. És un assaig fàcil i didàctic molt assequible i apte per a tots els públics. Evidentment, qui tingui coneixements sobre la matèria se sentirà més còmode llegint-lo i en gaudirà d’una forma més distesa. Tot i així, insisteixo que no cal ser un expert en el món clàssic.

El millor d’aquest llibre editat per Espasa és que Carlos García Gual aconsegueix el seu objectiu amb escreix: acostar la Grècia antiga als lectors i mostrar-los la seva transcendència i l’abast de la cultura grega en el món actual. Per contra, resumir tanta informació en tan poques pàgines és arriscat, ja que no permet aprofundir en alguns aspectes interessants i hi ha moltes informacions que es donen passada. L’aprofundiment, si és que algú vol aprofundir, l’ha de fer pel seu compte. 

A tret positiu, malgrat que hi ha moltes cites i moltes referències a altres autors i experts en la matèria, crec que aquestes són molt encertades, de manera que no es fan gens farragoses. L’autor podria haver optat per fer-nos un pilot de notes a peu de pàgina però ha preferit incorporar les cites en el mateix text.

Sens dubte, un llibre cabdal i altament recomanable a aquells que tinguin ganes d’acostar-se al món grec per fer-se una idea més concreta de la trascendència que han tingut la història, la llengua i la cultura gregues per a la cultura occidental.

Agradarà a…

A tots aquells que us agradi la història i tingueu curiositat per conèixer el món antic i fets passats. Evidentment, una de les condicions per apropar-vos a aquest llibre és que us agradi l’assaig.

No agradarà a…

A aquells que busqueu una novel·la. Tampoc us farà el pes si busqueu una obra molt tècnica o acadèmica, ja té un to divulgatiu.

 

AnteriorETC TEATRE. Carpe Noctem
SegüentBook challenge de maig. Autors russos
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.