Els assidus al web ja sabeu que a L’escriba som molt nostrats i que ens agrada recomanar literatura de proximitat i, si pot ser, d’editorials petites. Tot i així, som conscients que la literatura és molt àmplia i que ocupa moltes èpoques i tant territori com indrets hi ha al món. Així doncs, com que es tracta d’un repte, hem volgut aprofitar el book challenge de maig per sortir de la nostra zona de confort i endinsar-nos en la literatura russa. Ens acompanyeu? Per posar-vos-ho més fàcil i orientar-vos en cas que no sapigueu per on començar, hem seleccionat tres propostes:
Lolita, Vladímir Nabókov
Aquesta és potser una de les novel·les més famoses de la literatura russa. Pot ser que el seu estil innovador o els temes tan controvertits de què tracta hagin fet que esdevingui conegudíssima arreu del món.
Nabokóv ens explica la història d’Humbert Humbert, un home de quaranta anys que lloga una habitació a casa de la Charlotte perquè s’ha enamorat de la Lolita, la filla d’aquesta, una noia de catorze anys. Humbert, obsessionat amb la Lo, es casarà amb la Charlotte per aconseguir la Lolita. Si voleu saber com segueix, haureu de llegir la novel·la. També podeu veure la pel·lícula del director Stanley Kubrick. Amor, atracció, obsessió i incest són els ingredients principals d’aquesta història.
Vida i destí, Vasili Grossman
No hi ha paraules més encertades per explicar i descriure aquesta obra de Grossman que aquelles que podeu llegir a la contraportada de l’edició del Grup62:
Durant el setge a Stalingrad, l’exèrcit nazi i les tropes soviètiques escriuen una de les pàgines més terribles de la història. Vida i destí és una novel·la de guerra, una saga familiar, una novel·la política, una novel·la d’amor, amb la qual Vassili Grossman potser volia canviar el món i que les autoritats soviètiques van prohibir implacablement. La lectura d’aquesta novel·la és una experiència que sacseja la consciència, que permet comprendre les grans tragèdies de la història recent i descobrir com l’home, fins i tot davant l’horror màxim, pot sobreviure gràcies a la seva pròpia bondat.
La maleta, Serguei Dovlàtov
L’obra de Dovlàtov és una joia que edita LaBreu. La maleta, en concret, ens explica una part de la seva pròpia història. Tot i que us recomanem començar per aquest, si ho preferiu podeu llegir l’Ofici, un llibre que ja us vam recomanar.
Quan va marxar destí als Estats Units, cada emigrant tenia dret a emportar-se només tres maletes. Deu anys després del seu viatge, l’autor es retroba amb aquesta maleta i ens explica la història amagada que hi ha en cada un dels objectes que hi troba a dins. A partir dels objectes Dovlàtov fa un retrat de la Rússia de la seva època.