La setmana passada Walter Mosley va ser proclamat guanyador del Premi RBA de novel·la negra d’enguany per una novel·la titulada Traición.

El premi RBA de novel·la negra, el qual entrega guardons des de l’any 2007, està dotat de 125.00 euros i premia obres tant en castellà com en anglès. En la cerimònia d’enguany, a més de festejar el guardó entregat a Mosley, es va fer especial menció a dues figures clau del guardó desaparegudes recentment: Philip Kerrr (creador de Bernie Gunther, el famós oficial de les SS nazis) i Paco Camarasa (històric membre del jurat).

Si no el coneixeu, Walter Mosley és un reconegut escriptor americà mundialment conegut per una sèrie de novel·les policíaques protagonitzades per Easy Rawlins. La seva popularitat va catapultar la seva novel·la El diablo vestía de azul a la gran pantalla en una adaptació cinematogràfica protagonitzada per Denzel Washington. La crítica coincideix i afirma que en les seves novel·les es poden de manifest d’una forma molt particular i significativa temes com el racisme i la justícia, els quals li donen una veu pròpia dins del gènere policíac. Ara amb Traición, s’aventura a narrar la història de Joe King Oliver, novel·la de la qual us en deixem la sinopsi

Traición

Tretze anys enrere Joe King Oliver era un honest agent de policia de Nova York amb una única debilitat: les dones. Inconscient que tenia poderosos enemics en el cos, va ser víctima d’un parany que el va conduir a la presó de Rikers Island durant una temporada. Víctima de vexacions –però també forçat a utilitzar la violència– i abandonat per la seva dona mentre complia condemna, en recuperar la llibertat la seva visió del món va passar a ser cínica i desencantada. Avui exerceix de detectiu privat amb l’ajuda de la seva filla adolescent, l’única que el treu de la seva perenne solitud, i atès que seguir les regles i ser honest no li van ser de molta utilitat en el passat, no dubta a recórrer a mètodes poc ortodoxos si ho creu convenient.

Després de rebre una carta d’una dona confessant-li que li van pagar per acusar-lo d’una falsa agressió sexual per ficar-lo entre reixes, Joe decideix investigar quins excompanys van tramar la seva caiguda i els motius que els van impulsar a fer-ho. En paral·lel accepta ajudar un activista negre, conegut pel seu radicalisme polític, sobre el qual penja la pena capital en ser acusat de matar a trets dos policies en acte de servei. El que ningú diu és que els agents morts movien mercaderies robades, traficaven amb drogues, explotaven sexualment joves sense llar i fins i tot assassinaven. Ajudat per un sociòpata sobrat de recursos, Melquarth Frost, les seves indagacions revelaran un entramat de corrupció i brutalitat contra la població negra per part d’aquells membres encarregats, teòricament, de la seva protecció. A la recerca de justícia social i redempció personal, el protagonista avançarà per una jungla d’agents de la llei i advocats astuts preocupant-se de mantenir la seva filla allunyada del perill.

Anterior‘Cells at work’, una aventura dins del teu cos
Següent‘Activitats per al desenvolupament de la intel·ligència emocional en els nens’, un munt de propostes per ajudar-los a créixer emocionalment
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.