Cells at work és una sèrie de manga escrita i il·lustrada per Akane Shimizu, el títol original és Hataraku Saibō i es pot traduir aproximadament com Cèl·lules treballant. Recentment ha estat adaptada a anime per David Production. L’obra està ambientada a l’interior del cos humà, representat simbòlicament com una gran ciutat, on hi viuen i treballen bilions de cèl·lules amb forma antropomòrfica.

Sinopsi

L’obra ens narra les aventures de dos protagonistes: una glòbul vermell (eritròcit) novella i molt simpàtica que té la missió de transportar oxigen, nutrients i diòxid de carboni a diferents parts del cos. El seu gran defecte és la mala orientació, no aconsegueix aprendre’s les rutes que ha de seguir i acabarà en els llocs més inesperats. Per altra banda, seguirem a un glòbul blanc (concretament un neutròfil) callat i valent que es dedica a lluitar contra els intrusos de l’organisme i protegir a la resta de cèl·lules. També coneixerem a un grup encantador de plaquetes i altres tipus de glòbuls blancs del sistema immunitari.

Al meu parer…

Cells at work se centra sobretot en les batalles entre bacteris, virus i altres éssers invasors contra les defenses de l’organisme. A més, al llarg dels capítols rebrem una mica d’informació sobre el funcionament del nostre cos, sobretot de les cèl·lules sanguínies. Recordar que no és un documental sinó un manga de tipus shōnen.

L’autora ha fet molt bona feina amb els dibuixos: ha utilitzat metàfores clares i senzilles per representar les cèl·lules i les seves funcions. Per exemple, el barret dels glòbuls vermells, si es mira des de dalt, té la forma real d’un eritròcit. També cal destacar l’ambientació molt cuidada del cos humà i presentat com si fos una gran ciutat amb carreteres, ponts… Els personatges són carismàtics i permeten entendre de manera senzilla i divertida el sistema immunitari i el cos humà en general.

Agradarà a…

Als amants del shōnen i del manga de lluites. A tots aquells interessats en saber com funciona el nostre organisme (concretament les cèl·lules sanguínies) de manera simple i molt entretinguda.

No agradarà a…

Als que esperen veure un documental realista del funcionament del cos humà.

2 comentaris

 1. Bona tarda Marta m’agradaria poder regalar aquest manga a una amiga.
  Saps si hi ha algún lloc a Barcelona on estigui disponible, encara que només sigui el primer volum.
  A poder ser en català, castellà o en anglès.
  M’agradaria poder tenir-lo a les mans abans d’haver-lo d’adquirir per amazon o similars.
  Moltes gràcies!!

 2. Bona tarda Erik,
  No sé cap botiga a Barcelona que el puguin tenir. La setmana vinent és el Saló del manga i potser el trobes allà.
  Al Fnac només tenen la versió digital. L’alternativa és Amazon.
  Perdona no haver-te pogut ajudar més.

Comments are closed.