Veure sèries s’ha posat molt de moda i sembla que no ets prou modern si no has vist Joc de Trons, Stranger Things, House of Cards o Narcos. Per altra banda, el fet que tanta gent vegi sèries ha propiciat que els mitjans de comunicació incorporin crítiques de sèries entre la seva programació habitual i que, per això, tinguem sèries fins i tot a la sopa. Un altre factor que ha ajudat a estendre el fenomen “sèrie fan” ha estat el creixement desmesurat de les subscripcions a les plataformes de continguts en streaming com ara Netflix o HBO entre altres.

Com en tots els àmbits, en el món de les sèries hi ha un argot i un vocabulari propi per referir-se a conceptes concrets i exclusius d’aquell àmbit. Si us acabeu d’incorporar a la gran família de serièfils, aquí us deixo un petit vocabulari amb algunes paraules o expressions que heu de conèixer per parlar de sèries amb propietat o per enterar-vos de què carai diuen els crítics.

Spoiler

Un spoiler és aquella informació sensible i delicada que et rebenta la sèrie. És com quan t’expliquen el final de la pel·lícula o d’un llibre, és a dir, un fet que et portarà a no acabar la sèrie en qüestió.

Cliffhanger

Aquesta paraula se sol aplicar al final d’un capítol o d’una temporada. S’aplica a aquella trama que queda penjada i ens deixa en un moment de màxima tensió i intriga perquè volem saber com es resoldrà. En anglès significa “penjat d’un penya-segat”.

Bottle episode o episodi ampolla

Les sèries, com tota producció, obeeixen a un pressupost. Hi ha capítols molt costosos a nivell econòmic, ja sigui perquè se situen a l’exterior, perquè es necessiten molts extres, perquè s’hi ha d’aplicar molts efectes especials, etc. És per això que hi ha capítols més modestos que es roden en un mateix espai, amb menys actors, sense efectes… per estalviar i mantenir el pressupost a ratlla. Aquest capítols s’anomenen “episodis ampolla”.

Filler

Són aquells episodis “per fer bulto”. No aporten res a la narració o al desenvolupament de la història. Simplement narren els mateixos fets des d’un altre punt de vista. Solen aparèixer per falta de pressupost o a causa d’una crisi d’inspiració per part dels guionistes.

Showrunner

El showrunner, a més dels actors i actrius, ha de ser el vostre objecte d’odi o d’idolatria. Normalment és el creador o un dels guionistes de la sèrie i també té un rol important en la producció. Entre les seves funcions, té cura del dia a dia de la sèrie i de que el conjunt tingui coherència.

Spin-off

Un spin-off és una sèrie que neix d’una altra. Així doncs hi ha una sèrie de partida, de la qual es pren un personatge que a posteriori passa a tenir la seva pròpia sèrie.

Red wedding

Red wedding és el títol d’un capítol de Joc de Trons en el qual passen un munt de coses inesperades. Els que hagueu vist Joc de Trons ja sabeu de què parlo, i els que no l’hagueu vist, si us diuen que en aquella sèrie hi ha un capítol red wedding, prepareu-vos perquè us menjareu les ungles dels nervis o us quedareu amb la boca oberta.

AnteriorVilassar de mar, la capital del crim
SegüentViolència i malentesos a Molins de Rei
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.