En els últims anys, les sèries s’han convertit en un fenomen cultural ineludible. Des de hits globals com Joc de Trons, Stranger Things, fins a més recents com Succession o The Last of Us, és difícil trobar algú que no tingui una recomanació a punt. Aquesta explosió ha transformat el consum d’entreteniment, portant les sèries al centre de les converses diàries, mentre les plataformes com Netflix, HBO Max, i Disney+ es consoliden com els reis de l’streaming.
Aquest boom no només ha canviat els hàbits de consum, sinó també el llenguatge que envolta el món de les sèries. Si fa poc que t’has sumat a l’univers dels seriadictes, aquí tens un vocabulari imprescindible per seguir el fil de les converses i les crítiques més recents.
Spoiler
Un spoiler és aquella informació sensible i delicada que et rebenta la sèrie. És com quan t’expliquen el final de la pel·lícula o d’un llibre, és a dir, un fet que et portarà a no acabar la sèrie en qüestió.
Cliffhanger
Aquesta paraula se sol aplicar al final d’un capítol o d’una temporada. S’aplica a aquella trama que queda penjada i ens deixa en un moment de màxima tensió i intriga perquè volem saber com es resoldrà. En anglès significa “penjat d’un penya-segat”.
Bottle episode o episodi ampolla
Les sèries, com tota producció, obeeixen a un pressupost. Hi ha capítols molt costosos a nivell econòmic, ja sigui perquè se situen a l’exterior, perquè es necessiten molts extres, perquè s’hi ha d’aplicar molts efectes especials, etc. És per això que hi ha capítols més modestos que es roden en un mateix espai, amb menys actors, sense efectes… per estalviar i mantenir el pressupost a ratlla. Aquest capítols s’anomenen “episodis ampolla”.
Filler
Són aquells episodis “per fer bulto”. No aporten res a la narració o al desenvolupament de la història. Simplement narren els mateixos fets des d’un altre punt de vista. Solen aparèixer per falta de pressupost o a causa d’una crisi d’inspiració per part dels guionistes.
Showrunner
El showrunner, a més dels actors i actrius, ha de ser el vostre objecte d’odi o d’idolatria. Normalment és el creador o un dels guionistes de la sèrie i també té un rol important en la producció. Entre les seves funcions, té cura del dia a dia de la sèrie i de que el conjunt tingui coherència.
Spin-off
Un spin-off és una sèrie que neix d’una altra. Així doncs hi ha una sèrie de partida, de la qual es pren un personatge que a posteriori passa a tenir la seva pròpia sèrie.
Red wedding
Red wedding és el títol d’un capítol de Joc de Trons en el qual passen un munt de coses inesperades. Els que hagueu vist Joc de Trons ja sabeu de què parlo, i els que no l’hagueu vist, si us diuen que en aquella sèrie hi ha un capítol red wedding, prepareu-vos perquè us menjareu les ungles dels nervis o us quedareu amb la boca oberta.