Segons les estadístiques científiques actuals, cada any es descobreixen unes 15.000 espècies d’animals noves. La gran majoria són insectes. Segons la normativa actual, qui el descobreix té dret a batejar l’espècie. L’anomenat Codi Internacional de Nomenclatura Zoològica és el que dictamina el procés de bateig de les espècies, i tot i que es continuen utilitzant arrels gregues o llatines, la imaginació comença a treure el nas en aquest món científic. Podríeu pensar que els científics són uns egocèntrics narcisistes amb set de reconeixement i que utilitzen el seu nom per anomenar una nova espècie i obtenir el reconeixement de la comunitat. Però realment no és així. La veritat és que molts ho traslladen a un camp molt més fanàtic i friqui; els posen noms de celebritats i persones famoses com a símbol de tribut. És per això que he pensat que seria divertit fer una selecció d’aquestes noves espècies que tenen un pau al cinema i a la literatura:

Caloplaca obamae

Es tracta d’una liquen de color taronja (no pas negre) que es va descobrir a Califòrnia l’any 2009. Kerry Knudsen, el descobridor, va dir que el va batejar amb el nom del president Obama per mostrar el seu agraïment pel suport que el President estava donant a la ciència.

 

Agathidium vaderi

Quentin Wheeler, director de l’Institut Internacional per a l’Exploració d’Espècies d’Arizona, va ser qui va descobrir aquest escarabat. En aquest cas, com que la bestiola s’assamblava tant a Darth Vader es va decidir fer ús del costat fosc per triar nom.

Scaptia beyonceae

Aquesta mosca es va descobrir a la altiplà d’Atherton (Queensland, Austràlia). Es va descobrir l’any 1981, però no es va inscriure fins l’any 2011 i com que té el final de l’abdomen de color daurat es va pensar automàticament amb la famosa cantant per batejar l’insecte.

Avahi cleesei

John Cleese, el senyor Fawlty i un dels dinamitzadors del grup humorístic Monty Python, va donar nom a un lèmur. És conegut que Cleese s’ha implicat des de sempre molt activament en la conservació d’aquest tipus d’animals autòctons de l’illa de Madagascar. Suposo que això li va permetre tenir una subespècie amb el seu nom.

Anophthalmus hitleri

Es tracta d’un escarabat cec que es va trobar només a 5 coves d’Eslovènia. Es va descobrir l’any 1933 per l’entomòleg alemany Óscar Scheibel qui volia retre homenatge al dictador, el qual havia accedit al poder en aquell mateix any.

 

Agra katewinsletae

Aquí tenim un altre escarabat. En aquest cas Kate Winslet n’ha estat la inspiració, ja que segons el descobridor de l’espècie, “s’ho mereixia pel seu paper a Titànic”. Doncs bé, no va guanyar l’Oscar a la millor interpretació, però sí que va guanyar un escarabat.

Sylvilagus palustris hefneri

Hugh Hefner, el fundador de Playboy, va viure sempre envoltat de conilletes, el que potser no sabíeu és que hi ha una espècie de conills que porta el seu nom. És més, l’organització de Hener donava diners per donar suport a aquests conills en perill d’extinció.

Albunea Groeningi

Aquest animal és un crustaci paràsit de cranc que habita als mars a prop de Xina. Evidentment el nom és un homenatge a Matt Groening, creador de The Simpsons i Futurama. És força evident que el nom també és una bona picada d’ullet al personatge del Dr. Zoidberg.

Aegrotocatellus jaggeri

L’any 1955, dos paleontòlegs van batejar amb aquest nom un trilobites ja extingit, però trobat en forma de fòssil a Canadà per brindar el seu particular homenatge al músic britànic Mick Jagger.

 

Goetheana shakespeare

Aquí, es veu que el descobridor no s’acabava de decidir si retria homenatge a l’escriptor anglès o al pensador i literat alemany, així que es va decantar per a tots dos. D’aquesta manera, tant William Shakespeare com Johann Wolfgang von Goethe quedarien representats per sempre més en una espècie de vespes.

Draculoides bramstokeri

Podríem sospitar que es tracta d’una espècie de ratpenat, però no. Estem parlant d’un aràcnid australià. Tot i així, evidentment té dos ullals i sap com clavar-los.

Albunione yoda

Si tenim un escarabat amb el nom del mal, hem de tenir alguna altra espècie amb el bé, concretament en Yoda, de l’ordre Jedi va inspirar el descobridor d’aquests cucs, ja que, com és obvi per la fotografia, els caps són idèntics al del mestre.

Dementor

L’univers Harry Potter no s’escapa de dels homenatges científics. El nom dels guardians de la presó d’Azkaban consten també en el nom d’unes vespes que en lloc d’absorbir ànimes, neutralitzen les seves víctimes amb verí i els deixen paralitzats.

Godzillognomus schrami

El kaiju japonès mes famós del món va donar nom a un gènere de petits crustacis Remipedis. Visca la ironia perquè el gegant dona nom a una espècie que no acostuma a mesurar més de 7 mil·límetres de llargada.

Cremnops wileycoyotius

Aquí hi tenim un doble homenatge. El primer és al seu descobridor, J. Wiley, i el segona al personatge mes persistent i desafortunat de la historia dels dibuixos animats, el nostre Coyote. Es tracta d’una vespa que no es va batejar fins al cap d’uns quants anys més tard d’haver-la descobert.

Spongiforma squarepantsii 

Resulta que l’esponja més famosa del fons del mar també te el seu petit homenatge en forma de fong. Té forma de bolet taronja amb forma i textura esponjosa i es va descobrir a Borneo l’any 2011.

 

Shrekin graviolae 

L’ogre verd, lleig i gros es converteix en un àcar marro, lleig i petit. Però el descobridor va decidir posar-li el nom de l’ogre perquè el tubèrculs d’aquesta bestiola s’assemblen a la forma de les orelles de l’Shrek.

Eoperipatus totoro 

Tots sabem que la imaginació de l’animador i director japonès, Hayao Miyazaki, és desbordant, però encara ho és més el del descobridor d’aquest cuc amb textura de vellut per fer servir el nom de l’esperit del bosc que tots voldríem tenir de veí. Tot i així, el nom del cuc no és a causa de l’esperit del gat, sinó del gatbus “un animal amb moltes potes que s’utilitza de transport”.

Euglossa bazinga

I ja per acabar, hi tenim una abella. Aquesta bestiola deu el nom a una de les frases més irritants del científic Sheldon Cooper a The Big Bang Theory. Els descobridors van decidir posar-li aquest nom perquè van estar molts anys pensant que era una altra espècie ja existent i per tant, els va enganyar.

 

Anterior‘Buenos presagios’, Terry Pratchett i Neil Gaiman
SegüentLes 5 llibreries més antigues d’Europa
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.