Després d’una campanya electoral densa i un període de pactes esgotador, crec que necessitem un descans. Llàstima que el senyor Sánchez va tenir la magnífica idea de col·locar-nos les estatals just abans de l’agost, les meves vacances. Això vol dir que estem a les portes d’una altra campanya, segurament, densa i d’un període de pactes, probablement esgotador.

Ja fa temps que m’he ben enganxat i acostumat a l’assaig, cosa que no havia contemplat mai, però, segurament, com que la meva feina va tan lligada a la ficció literària, he fet el pas a la realitat. Així doncs, he pensat de llistar quatre dels assajos que he pogut llegir durant aquest curs. Són llibres breus que pretenen fer reflexionar els lectors amb propostes diferents, potser trencadores, potser utòpiques, però gens ignorables.

Sobre l’anarquisme de Noam Chomsky

El lingüista, filòsof, politòleg i activista, Noam Chomsky, va escriure el 2008 l’assaig Sobre l’anarquisme, una crítica molt mordaç per augmentada i fonamentada contra el capitalisme, l’imperialisme, la repressió, la propaganda governamental i altres estructures de dominació i control. No sé si seria agosarat dir que Chomsy té el seu  propi corrent polític, però el cert és que la visió anarcosindicalista de l’autor nord-americà treu les febleses del sistema actual. Potser les propostes són més opaques o complicades d’assolir, especialment, en un món tan capitalitzat com el nostre, però les seves idees i el seu compromís constant amb models d’organització política no jeràrquics valen molt la pena. Deixeu-vos chomskitzar. Jo ja ho vaig fer amb les seves teories lingüístiques i ara també li compro les polítiques.

La versió en català està publicada per Sembra Llibres i traduïda per Octavi Gil Pujol.

Realisme capitalista. No hi ha alternativa? de Mark Fisher

El professor i teòric, Mark Fisher, va publicar aquest llibre el 2009. Realisme capitalista. No hi ha alternativa? A mig camí del capitalisme i del realisme socialista, l’autor explora un corrent que procura analitzar els efectes del capitalisme en la política, l’economia i el pensament públic. A l’era actual és difícil imaginar un sistema no vinculat al capitalisme i és precisament això el que Fisher vol denunciar. Una de les idees que expressa el llibre i que més m’ha agradat és la de l’economia. Fisher afirma que els rescats financers després de la crisi econòmica del 2008 van ser un molt bon exemple de què és el realisme capitalista, ho argumenta dient que els rescats van passar en gran mesura perquè la idea de permetre que el sistema bancari fracassés era inimaginable tant per a la població com per al sistema en general. I això és només la punta de l’iceberg. L’assaig està farcit de reflexions igual d’interessants.

La versió en català està publicada per Virus Editorial i traduïda per Pablo Romero Noguera.

Alternatives a la presó? de Michel Foucault

L’historiador, sociòleg, filòsof i psicòleg francès, Michel Foucault, ha dedicat gran part de la seva vida a estudiar el comportament dels controls i càstigs socials. Alternatives a la presó? són una sèrie de converses que Foucault va mantenir amb altres estudiosos i pensadors sobre el rol de les presons com a centres punitiu

s, més que no pas educatius o de reinserció. Un tema que m’ha agradat llegir en un moment en què una llei ha propiciat que criminals surtin abans de la presó, qüestionant què volia dir tot això. Foucalt pretén estudiar els murs de càstig que es poden imposar als infractors de la llei, la seva utilitat i l’efectivitat. I tot això sense parlar del fet que el control i la vigilància social ja no són només un tema de policies i criminals, sinó que tots hi estem sotmesos.

La versió en català està publicada per Manifest Llibres i traduïda per Oriol Valls.

 

Anterior“Els desposseïts” de Ursula K. Le Guin
SegüentMirant el cel
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.