Un dels espais amb més espectadors de Catalunya és el temps de TV3. Un lloc on prediuen què passarà al cel durant els pròxims dies. La gran admiració o quasi obsessió pels fenòmens meteorològics no és exclusiva dels catalans, però si que la mostrem amb molta més intensitat. És per aquest motiu, el llibre que us descobreixo avui, estic segura que us agradarà.

Guia de núvols i fenòmens meteorològics per a nois i noies és un llibre divulgatiu escrit pels científics Marcel Costa i Jordi Mazón que està dirigit a explicar els fenòmens meteorològics per a tots els públics.

Segurament, ara per Sant Jordi us heu comprat o us han regalat un llibre. Però aquesta recomanació que us porto avui, no és un llibre de lectura com a tal, sinó un llibre per aprendre i informar-nos. Per exemple, segur que heu sentit la paraula cumulonimbus a la televisió, però exactament què són? De què es diferencien de la resta de núvols? O altres aspectes com: què és el calabruix? O com es formen els llamps? Em sabríeu respondre totes aquestes preguntes? Si la resposta és que no, necessiteu l’ajuda de dos experts molt acostumats a explicar-ho com són els autors d’aquest llibre, que, a part d’escriptors i científics, són docents.

Per mi, un dels fenòmens meteorològics que més m’ha cridat l’atenció, són les pluges rares. Que són pluges on no cau aigua, neu, pedra o calamarsa, sinó objectes o animals, com llaunes, peixos, granotes, monedes… Són objectes que han estat transportant pel vent i que posteriorment cauen simulant una pluja. Aquest és un fenomen molt poc freqüent i peculiar.

En el món de la meteorologia, és innegable que els avenços tecnològics han suposat una gran millora, ja sigui en les prediccions del temps, com en adquirir nous coneixements. Aquests coneixements queden recollits i retratats en aquest llibre, que conté imatges i curiositats sobre els diferents fenòmens.

Observar el cel és extremadament fàcil, només cal aixecar la vista. Ara bé, comprendre tot el que està passant en l’atmosfera, ja no ho és tant. Encara que ens pugui semblar que l’atmosfera només és aire i núvols, té molta més complexitat. Per tal de conèixer-la i entendre-la fàcilment aquest llibre és l’eina adient.

 

Agradarà a…

A qui vulgui entendre millor la natura i l’espai del temps, que busqui el perquè de les coses, aquesta intriga que ens fa ser més desperts/es.

 

No agradarà a…

Qui busquin un llibre per llegir on hi hagi una trama que explica una història. Aquest és un llibre divulgatiu, que no explica una història, sinó la ciència.

Anterior“Els desposseïts” de Ursula K. Le Guin
Següent“Teoria del gall”, Margarida Aritzeta
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.