No conec ningú que no conegui Anne Frank. El primer contacte, la majoria l’ha tingut a l’escola o a l’institut. A mi, com a molts adolescents, em van fer llegir el seu diari a segon d’ESO. Hi ha qui pensarà que llegint la seva obra és com millor se la pot conèixer, i segurament és cert. Tot i això, la lectura de Quan escoltis aquesta cançó, de Lola Lafon i amb traducció de Mercè Ubach, m’ha ajudat a aproximar-me a aquesta nena jueva mundialment coneguda des d’un altre angle.

Per a la confecció d’aquest llibre tan difícil de catalogar, l’autora va passar una nit sola a l’Annex, les oficines del cor d’Amsterdam en què Anne Frank i la seva família van sobreviure durant dos anys. Aquesta nit, juntament amb documentació històrica, però sobretot, a partir del testimoni d’aquelles persones que la van conèixer, ens permetran conèixer Anne des de tots els punts de vista.

Aquest assaig, a més, ens portarà a reflexionar sobre la memòria històrica. Lafon posa sobre la taula la necessitat de no oblidar i aprendre del passat, però també adopta una posició crítica amb la censura i el blanquejament que va fer Hollywood d’aquesta història. En definitiva, ens convida a mirar la història de cara i afrontar-la tal com és.

Potser us preguntareu què va empènyer l’autora a embarcar-se en una empresa com aquesta. Lafon és neta d’una parella jueva que va haver de fugir dels pogroms russos a Polònia i temps més tard, van escapar dels nazis anant a París. L’holocaust ha escapçat moltes branques del seu propi arbre genealògic i és per això que la història de l’Anne és també una mica seva. Podríem dir que l’escriptura d’aquest assaig és la manera com ella mira als ulls el seu passat. El to íntim i la gran sensibilitat que demostra pàgina a pàgina deixen veure que aquest tema és personal i que ha fet trontollar els seus fonaments.

Quan escoltis aquesta cançó és d’aquells llibres que et tenen expectant tot i saber com acaben i que t’atrapen per la profunditat de les seves reflexions i la sensibilitat amb la qual afronten fets d’una crueltat sense límits.

Agradarà a…

Qui tingui ganes de conèixer millor Anne Frank.

No agradarà a…

Qui cregui que llegint el diari n’hi ha prou i que no cal donar gaires voltes al tema.

 

 

AnteriorAquest divendres 2 de febrer als cinemes…
Següent‘Autòcton’ és sinònim de bo?
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.