M’encanta llegir, m’agrada molt mirar sèries i m’enamora explicar contes. I és que quan expliques un conte, es crea la màgia en l’entorn, fas somiar, crees el més inimaginable… però has de tenir en compte molts factors perquè aquest funcioni: el to de veu, la temàtica del conte, les pauses, les mirades, les il·lustracions del llibre, els recursos externs, música, fins i tot, etc. No és fàcil i hi ha gent que hi té més traça que altra. Avui us mostro alternatives per a ser uns contacontes originals i que se surti del llegir i passar pàgina:
- Pedres pintades: es poden utilitzar per pintar els protagonistes i els objectes clau d’un conte ja conegut o pintar diferents objectes i crear un conte nou a partir de la tria de les pedres i l’ordre. També és una estratègia per anticipar accions o personatges del conte pel simple fet d’agafar-la i començar a mostrar-la mentre s’explica. Crees expectativa i fins i tot pots preguntar com creuen que continua el conte, per incentivar l’atenció.
- Titelles o titelles de dit: és un recurs més conegut però igual d’efectiu. Tot i així, una idea creativa, fàcil i que dóna peu a la improvisació és pintar-te els propis dits de mans i/o peus amb cares o detalls significatius del conte. Dóna un punt divertit i pots fer participar als infants per descalçar-te, pintar-los els dits a ells, etc.
- Ampolles : es poden presentar els contes amb un pot de vidre on hi hagi algun detall, color, emoció o objecte significatiu del conte que s’explicarà perquè els nens vagin tenint més ganes de saber de què anirà o sobre qui parlarà. Aquesta idea és extreta d’una amiga, la Mariona Prats, que diu que a les ampolles que ella té hi guarda històries, tant veritables com les que pensa, les que inventa i les que ha somiat. És un recurs màgic que prepara l’ambient i aguditza l’atenció pel què vindrà.
- Gels: es poden congelar objectes amb aigua, aigua amb colorant alimentari o el que se us acudeixi dins de recipients que també s’adeqüin a la història (iogurts, glaçoneres, bosses, pots més grans, etc.). Jo, quan faig servir aquest recurs, els explico que vaig tenir un somni i que com que volia recordar-lo per explicar-lo el vaig congelar. El gel presentat el poden anar tocant, i anar passant perquè es vagi descongelant mentre s’explica, de manera que quan l’objecte quedi desprès del gel el pugui utilitzar en la història o fer que els infants participin d’alguna manera.
- Capsa sorpresa: vindria a ser un recurs similar als anteriors, ja que consisteix en introduir un objecte significatiu de la història que voleu explicar dins una caixeta petita o gran, per tal que els infants puguin descobrir-lo o mostrar-lo a tothom. Aquest recurs s’utilitza molt per explicar poemes o introduir cançons.
Amb aquestes idees només vull que veieu que hi ha mil maneres d’explicar contes, mil estratègies que podeu fer servir i unes altres mil que podeu investigar i fer-vos vostres. Us animo a provar-ho i que llavors m’ho expliqueu.