Us heu preguntat mai d’on ve l’expressió “amb tots els ets i uts”? I “ser alt com un santpau”? I “semblar un estaquirot”? I què m’en dieu de “ser curt de gambals”? Segurament no. El més probable és que utilitzeu aquestes dits en el vostre dia a dia perquè sabeu què signifiquen i perquè formen part de la nostra parla, però seguramen no sabeu on es troba el seu origen.

Albert Vidal, seguint una tradició familiar, s’encarrega de recopil·lar algunes de les dites populars més destacades i més esteses de la llenua catalana en aquest llibre d’Albertí Editor que ja va per la tercera edició, la qual ha estat ampliada. L’edició compta amb uns interiors molt ben cuidats i amb detalls que fan que no només sigui atractiva la lectura, sinó també l’aparença.

Per defecte professional, m’han cridat més l’atenció aquelles dites populars que tenen un origen romà o grec, que són moltes. Com que la petjada que van deixar els romans a casa nostra és tan gran, hi podem trobar expressions com “a la tercera va la vençuda”, l’origen de la qual es troba en l’exèrcit romà i la selva organizació; “agafar l’ocasió pels cabells”, l’origen de la qual es troba en la deessa Ocasió; “deixar anar una filípica”, expressió que es refereix a l’oratòria de Demòstenes.

La major part de les dites es poden reconèixer, ja que són d’ús habitual, però moltes d’altres suposen tot un descobriment que farà les delícies dels amants de la llengua i les curiositats lingüístiques.

Agradarà a…

Al curiosos de mena i a tots aquells que tinguin curiositat per saber el perquè de les coses.

No agradrà a…

A aquells que busquin una novel·la, ja que es tracta d’un llibre pràctic.

AnteriorCINECLUB VIC. Thelma
SegüentMeravelles del Japó: “Japón perdido”, Alex Kerr
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.