Els Delictes Juvenils s’han convertit en un bàsic de la meva biblioteca personal. Són curts, ràpids de llegir, la majoria d’ells bons i, a més, els puc utilitzar per fer recomanacions als meus alumnes. Ja n’he llegit un bon grapat, i és per això que us puc dir que, de tots, Ømni és el meu preferit.

En aquesta novel·la, Jaume Valor ens presenta l’Alex, una noia de 16 anys que rebrà l’herència milionària dels seus pares morts accidentalment si troba una clau amagada en el popular joc virtual que aquests van crear, el Barcelona Roman Steampunk. Com a teló de fons trobem un món distòpic en què Ømni, una empresa, ho controla pràcticament tot i en què l’oci s’ha traslladat completament a un món virtual, on tothom hi té un avatar, un alter ego.

La gràcia o punt fort d’aquesta història és l’ambientació, és a dir, el món distòpic en què l’autor ens endinsa. Valor construeix un futur d’aquells que no saps fins a quin punt ja és present; el que sí saps és que, en qualsevol cas, podria ser imminent, la qual cosa dona el punt just de proximitat i llunyania. Que sembli pròxim li aporta versemblança, però que sigui un futur llunyà ens dona certa tranquil·litat. Allò d’“això no passarà mai”… Fins que passa. En aquesta línia, haig de confessar que salvant les distàncies Ømni m’ha recordat força a Ready Player One, que també em va encantar.

Els que em coneixeu ja sabeu que per defecte professional m’apassiona tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Així doncs, a les meravelles d’aquesta novel·la hi hem d’afegir el component romà. Ja us he dit que el joc virtual que van crear els pares de l’Alex es diu Barcelona ROMAN Steampunk i que haurà de resoldre un enigma que es troba dins del joc, de manera que els romans i el llatí tindran certa importància. Ara enteneu per què m’ha agradat tant, oi?

Si hi he de trobar alguna pega, pel meu gust es presenten molts personatges en molt poques pàgines i no s’acaba d’aprofundir en la seva psicologia; no els acabes de conèixer prou bé. Tot i això, un ocellet m’ha dit que aquest és el primer volum d’una sèrie, així que suposo que en futures entregues els podrem conèixer molt millor. Ganes de continuar la saga.

Agradarà a…

Qui hagi llegit o vist Ready Player One i li vagin els videojocs.

No agradarà a…

Als que els móns distòpics no els cridin l’atenció.

 

Imatge de portada

AnteriorCINECLUB VIC. Un any, una nit
SegüentAquest divendres 28 d’abril als cinemes…
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.