La mestria en les lletres de Maria Antònia Oliver la va portar a rebre un bon grapat de premis entre els quals hi ha el d’Honor de les Lletres Catalanes el 2016 o el Prudenci Bertrana el 1991 per Joana E. Però més enllà del reconeixement premiat, Oliver ha tingut una bibliografia ben extensa, per quantitat, per qualitat i per diversitat.

La segona part del títol parla de pionera i és que Oliver va ser de les primeres escriptores catalanes de fer una incursió en la novel·la negra i la primera de crear una dona protagonista en un rol que tradicionalment s’havia atorgat a l’home. L’aparició de Lònia Guiu (Estudia en lila, Antípodes i El sol que fa l’ànec) en la literatura catalana va canviar moltes coses. Fervent feminista, l’autora va considerar oportú que ja n’hi havia prou de tenir detectius i que era el moment d’elles.

Membre d’Ofèlia Dracs juntament amb altres escriptors de la revolucionària generació dels 70 i amb la seva parella, Jaume Fuster, Oliver va experimentar, provar i publicar novel·la, narrativa breu, narrativa juvenil, teatre i fins i tot traduccions. A més, l’escriptora era una gran compromesa política i activista. Figura cabdal en la creació i extensió del Partit Socialista d’Alliberament Nacional (PSAN) i de la lluita feminista als anys 70.

Però, més enllà de la Maria Antònia intel·lectual, hi havia una Maria Antònia propera, amable, afable, oberta i entranyable. Una persona que li agradava enraonar i escoltar i una persona que es deixava admirar i estimar amb facilitat. Que la terra et sigui lleu, Maria Antònia, el nostre dol l’ofegarem amb el teu llegat.

 

Portada

AnteriorCrítica de “El buen patrón” de Fernando León de Aranoa
Següent“El silencio de las mujeres”, Pat Barker
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.