És prou coneguda la meva afició als llibres sobre mitologia, grecs i romans (defecte professional), i és per això que no em vaig poder resistir a llegir aquest llibre de Pat Barker editat per Siruela que no és res més (¡!) que una reinterpretació de la Ilíada d’Homer des del punt de vista de les dones.

Pel que fa a la trama, em sembla que poca cosa us puc descobrir, ja que els fets són prou coneguts (o haurien de ser-ho). Així, el que resulta interessant d’aquest llibre és el punt de vista. Barker ens situa al campament aqueu i la història ens la narra majoritàriament Briseida, la qual es veu forçada, com moltes altres dones, a ser una esclava i viure amb l’enemic després de veure com han assassinat els seus pares i germans.

L’obra, per tant, és un gran exercici d’estil per part de l’autora, la qual ens porta a reflexionar i replantejar-nos fets que sempre havíem pres per heroics. D’aquesta manera, personatges com Agamèmnon i Aquil·les deixen de ser idealitzats i esdevenen guerrers d’allò més humans i, per què no dir-ho, assassins, violadors i portadors de desgràcies. Com canvia la història vista des d’un altre punt de vista!

Malgrat que el llibre es basa i parteix de la Ilíada, no cal haver-la llegit per tal d’entendre l’obra i seguir el fil. Tot i això, és altament recomanable. En primer lloc, perquè és un dels pilars fonamentals de la literatura occidental i tothom hauria d’haver-la llegit abans de morir; per altra banda, perquè després de la lectura, el canvi de paradigma i la reflexió que ens proposa l’autora és més evident i més interessant.

Com a crítica, les primeres cent pàgines són força feixugues i estan força destinades a situar-nos i ambientar-nos. És possible que en aquest punt molts es desanimin, tal com em va passar a mi. Si us hi trobeu, està bé deixar reposar la lectura i donar-li una altra oportunitat.

Agradarà a…

Als que hagin gaudit la Ilíada i vulguin veure-la des d’un altre punt de vista. També als que els agradin els llibres sobre dones o amb perspectiva de gènere.

No agradarà a…

A qui no li interessin ni la guerra de Troia ni la perspectiva de gènere.

 

Portada

AnteriorMaria Antònia Oliver: mestra i pionera
SegüentAquest divendres 18 de febrer al cinema…
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.