Qui hauria de dir que la sèrie de dibuixos animats que més temps porta en emissió, els Simpson, estaria plena de petites dosis científiques?

Des que es van estrenar en el 1989, que aquests humorístics amics grocs ens deixen anar petites píndoles científiques en quasi tots els seus episodis. De fet, en el primeríssim capítol, tan sols han de transcórrer 6 minuts per veure la primera aparició de la ciència, concretament per part de la central nuclear, en forma de pancarta nadalenca en la qual es pot llegir: “Feliz navidad de parte de la central nuclear de Springfield”.

Aquesta i moltes altres aparicions són explicades per Marco Malaspina a La ciencia de los Simpson, un dels molts llibres dedicats a analitzar aquesta família.

Malaspina classifica en 5 els temes científics que es tracten als Simpson: energia nuclear, ecologia, salut, alimentació i religió vs. ciència. De cada un d’aquests temes podem veure en quins capítols es mostra una cara blanca i en quins la negra. Per exemple, pel que fa a l’ecologia, podem trobar capítols en què la Lisa fa una gran defensa del medi ambient, com ara encadenar-se a uns arbres per tal que no els talin. Mentrestant, en altres podem observar com el senyor Burns contamina sense pietat ni remordiments fins a aconseguir peixos de tres ulls. Un altre exemple és la muntanya de pneumàtics cremant sense descans. Aquestes dues cares oposades d’un mateix tema, es poden trobar en tots els casos. La defensa d’una nutrició sana o menjar rosquilles i beure cervesa Duff. Sens dubte, la Lisa és la gran representant de la ciència a la família.

A part d’això, el llibre també analitza la gran formació científica dels guionistes. De fet, com molt bé diu: “Es realmente extraño encontrar tal concentración de científicos en la industria televisiva.” També podem trobar 3 artistes convidats del món de les ciències: Dudley Herschbach (Nobel de química), Stephen Jay Gould (paleontòleg) i Stephen Hawking (astrofísic).

Tot el llibre està molt ben documentat i va citant sense excepció el nom dels capítols en què té lloc cada fet. Es nota, que hi ha preparació i treball a fons.

Són multitud de capítols, pel·lícules, samarretes, clauers, llibres… Podríem dir sense por a equivocar-nos que els Simpson és la família més coneguda del món! I la ciència també hi té el seu lloc.

Agradarà a…

A qui sigui fan d’aquesta icònica i peculiar família, ja que riurà i entendrà millor el rerefons de cada episodi.

No agradarà a…

Qui no simpatitzi ni entengui la crítica de la societat que representa els Simpson.

 

Portada

AnteriorCrítica d'”Una Veterinaria en la Borgoña”
Següent“L’escut de Catalunya. L’origen de les quatre barres”
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.