Sembla que la línia juvenil de l’editorial catalana Llibres del Delicte va a tota vela. Ja us vam parlar del llibre que va donar el tret de sortida a aquesta col·lecció: Entre nosaltres, de la jove Aina Huix. Ara, tenim entre mans el tercer número dels Delictes Juvenils. Es titula Fes picar els anells i el signa Jordi Casals i Merchán.

La història que se’ns presenta té com a protagonistes l’Eva, en Jordi (el seu germà) i en Marc (amic del seu germà). La seva mare ha marxat a viure als Estats Units i ella i el seu germà, que s’han quedat a Catalunya amb el seu pare, s’han traslladat a Figueres, a casa de la seva tieta. La seva vida és molt normal fins que el seu pare, un enginyer vingut a menys, inventa uns anells que permeten que la persona que els fa picar es teletransporti i pugui anar allà on vulgui. En un principi l’alegria els desborda. Creuen que tots els seus problemes econòmics se solucionaran i que, a més, faran d’aquest món un lloc millor. Però no han calculat prou bé l’abast i el caos que pot generar aquest invent i, encara menys, que hi haurà persones molt poderoses disposades a impedir que l’invent del seu pare vegi la llum. Així doncs, l’Eva, en Jordi i en Marc es veuran immersos en una aventura per la supervivència.

Si una cosa hem de destacar és la facilitat amb què es llegeix. Gràcies a capítols extremadament curts i plens d’acció, diàlegs constants i les poques floritures amb què l’autor vesteix la novel·la, les 165 pàgines d’aquest llibre passen en un sospir. La trama, dinàmica, atractiva i amanida amb un munt de referències a la cultura popular com ara el We Are The Champions de Queen, El Padrino de Mario Puzo, els còmics de superherois, alimenta aquesta sensació de velocitat i, a més, estic segura que farà les delícies de joves i adults.

Com a tret negatiu, tot i que al final s’enfosqueix, diria que és una novel·la més propera al gènere d’aventures i de ciència-ficció que no pas al negre. Tot i així, darrere d’aquesta història hi ha molt més que una simple aventura, ja que també hi ha una sèrie de valors que portaran els joves lectors a reflexionar sobre les conseqüències dels seus actes, la responsabilitat individual i colectiva, la importància de la família, el valor de l’amistat, els problemes que afecten el món en què vivim més enllà de nosaltres mateixos…

I tot plegat, un conjunt que farà que els més joves, tot i no tenir uns anells teletransportadors, es puguin identificar amb els seus protagonistes per les situacions que els afecten, els pensaments que els assalten i els temes que els ocupen. El salt a la novel·la juvenil de Jordi Casals i Merchán s’inicia amb un resultat més que satisfactori, però sobretot, divertit.

Agradarà a…

Als joves que tinguin ganes de viure una gran aventura carregada de valors.

No agradarà a…

A aquells que busquin una història 100% negra.

Anterior“Hamnet”, Maggie O’Farrell
SegüentCINECLUB VIC. Hierro 3
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.