Seguint amb la temàtica de la publicació, les emocions, i deixant una mica de banda la literatura infantil, us vull parlar d’un joc per treballar la intel·ligència emocional amb els petits de casa; per anar més enllà de l’alegria, la tristesa, la sorpresa o la ràbia, ja que hi ha un gran ventall d’emocions i molts matisos. Saber identificar el que sentim i percebre les petites diferències entre l’alegria i l’alleujament, per exemple, ens permet ser més precisos i viure les emocions amb millor gestió d’aquestes.
L’emötiö és un joc de 40 cartes, cadascuna amb la il·lustració d’una emoció diferent. Entre elles hi podem trobar: la culpa, la vergonya, l’amor, la il·lusió, la tranquil·litat, la por, l’alleujament, la tendresa…
Aquestes cartes van acompanyades d’un dau amb sis icones diferents i l’atzar decideix quina prova toca realitzar en cada jugada: explicar una historieta on hi apareguin dues emocions agafades del munt de cartes, preguntar a un altre jugador si ha sentit alguna vegada una emoció en concret, fer mímica perquè la resta de companys endevinin l’emoció de la carta que hem agafat, explicar una emoció sense dir el seu nom perquè la resta de jugadors l’endevini, pensar en una petita cosa que hagi passat durant el dia que el nen valori com a positiva i agrair-la o demanar a un company que pensi una situació en la que hagi sentit l’emoció de la carta que ha tocat i fer-li preguntes sobre què va sentir, quan, què va fer… Un cap realitzada l’activitat, el jugador es queda la carta on hi ha un nombre que permetrà sumar els punts de totes les guanyades i saber qui és el guanyador de la partida.
El joc va acompanyat d’un llibret on hi ha explicades cadascuna de les emocions que formen la baralla de cartes, a banda de les instruccions del joc. Per mi, el llibret és la part més interessant ja que és on els infants poden trobar i llegir la definició de cada emoció, amb la corresponent il·lustració, que els pot servir de guia per a realitzar les activitats que marca el dau.
El format del joc, permet fer-ne múltiples versions, està obert a la creativitat. Per exemple, a mi m’agrada utilitzar les cartes per classificar les emocions en agradables o desagradables, com a excusa per poder explicar que no hi ha emocions positives i d’altres negatives, ja que des de la psicologia es considera que totes les emocions ens aporten quelcom positiu. L’emoció en sí no és negativa, sinó allò que fem amb el que sentim; així doncs, estar enfadats no és negatiu ni dolent, ja que ens permet identificar que hi ha quelcom que no ens agrada i que volem canviar, el que seria negatiu és reaccionar de forma violenta i poc respectuosa amb el que ens envolta, però estar enfadats ens permet aprendre a comunicar-nos amb els altres per intentar canviar les coses. Per tant, l’enuig no és una emoció negativa sinó desagradable, no ens agrada sentir-nos enrabiats.
També ens poden servir per observar els matisos que hi ha en les emocions relacionades amb l’alegria, la por, la tristesa o l’enuig, ja que cadascun d’aquests grups està compost per cartes del mateix color, així doncs, per exemple: la decepció, l’avorriment, la nostàlgia, la tristesa, la solitud… són de color blau o la confiança, l’amor, la tendresa, la solidaritat, la paciència… són de color rosa.
És recomanable tenir en compte l’edat i escollir aquelles emocions que els més petits poden entendre i anar afegint les altres de mica en mica, explicant-les abans amb exemples que hagin viscut i diferenciar-les de les que ja saben identificar. L’emötiö està recomanat per a infants a partir de 4 anys.
És una bona opció per afegir a la carta dels Reis Mags d’Orient o demanar-li al nostre estimat Tió. Us recomano jugar-hi en família, perquè els infants vegin que també us sentiu tristos, teniu por o us sentiu avergonyits per algunes coses, ja que els petits tendeixen a pensar que els grans tenim un gran control emocional i no tenim pors, però no és així. També serà divertit saber quines són les petites coses del dia a dia que valoren com a positives o us fareu un tip de riure amb la representació de les emocions a través de la mímica.
Les emocions són per viure i treballar en família.
Podeu comprar aquest joc escrivint infoemotio@gmail.com o a la pàgina web: http://www.jugaia.com/ca/jocs-de-taula-educatius/joc-emotio.html