Si esteu disposats a viatjar lluny sense aixecar el cul del sofà, aquest pot ser el vostre llibre. El camino a Rainy Mountain és únic per la seva forma i pel seu contingut. Ha estat una alenada d’aire fresc (disruptiu pel seu plantejament) encara que parli de molts anys enrere −es va publicar en 1969− i d’una cultura que ens és totalment desconeguda com a bons occidentals. És una de les darreres novetats de Nórdica Libros: un petit homenatge al passat, al llegat cultural i a la lluita. I a la tribu índia dels kiowes.

Aquest llibre és un viatge; un (tri)viatge en tots els sentits. Per una banda, és un recorregut sentimental dels indis kiowes d’ençà que comencen prop de Montana fins que s’acaben assentant a Rainy Mountain, a Oklahoma. I també és un viatge intens per la seva mitologia (les primeres vegades que ens parla del sol i les estrelles és màgic), la natura i les creences. Finalment, és un viatge per la cultura, una gran manera de deixar patent que, en molts casos, els llibres no només distreuen sinó que ens serveixen de gran aprenentatge. Per a mi ha estat una classe d’història en tota regla.

I tres són també les veus que ens trobarem dins les seves pàgines. I això és molt enriquidor com a lector, perquè les lliçons ens arriben des de la presència del pare, qui narra la tradició kiowa. També hi trobem les anotacions històriques neutres que contextualitzen cada sentiment. Finalment, tenim la veu personal de l’escriptor, en què es barregen els records i amb la qual va detallant el viatge que fa fins la tomba de la seva àvia. Un reflex, anys més tard, de la peregrinació que van fer els seus avantpassats. I només amb petits paràgrafs, curts, concrets…

És, per tant, una experiència literària més que no pas una mera lectura; un viatge real per la tribu i els seus membres. I ho és gràcies a una fantàstica edició en què convenen espais, tipologies de lletres, dibuixos i en què queda patent d’una manera molt visual qui ens parla en cada moment.

Teniu molt per descobrir d’aquesta tribu, els Kiowa, un grup nòmada, caçador i que mama d’una mitologia pròpia que dona gust descobrir. A més, l’autor d’aquest llibre, Scott Momaday, es va criar a la reserva Kiowa de Lawton, a Oklahoma, de manera que sap perfectament de què parla. Els kiowes, explica, és un poble d’estiu i calor, guerrers, caçadors i seguidors del Sol. Però això només és una pinzellada: és necessari llegir aquest llibre, considerat per molts un clàssic de la literatura nord-americana, per entendre aquesta (més que interessant) tribu. Jo no us vull desvetllar massa.

Agradarà a…

Als amants dels viatges literaris plens de sentimentalisme i coneixences.

No agradarà a…

Aquells acostumats a una estructura clàssica d’introducció-nus-desenllaç i capítols endreçats.

 

Portada

AnteriorCINECLUB VIC. Grup salvatge
Següent“Àvies, cadascuna a la seva manera”, Bea Taboada
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.