Fitxa tècnica

Grup salvatge // Sam Peckinpah, EUA, 1969

Producció: Warner Bros, Seven Arts

Guió: Walon Green i Sam Peckinpah a partir d´una història de Roy N. Sickner

Música: Jerry Fielding

Muntatge: Lou Lombardo

Durada: 2 h 25 min

Sinopsi

Poc abans de la Primera Guerra Mundial, al salvatge Oest, un grup de bandolers veterans prepara un robatori sonat a Texas per aconseguir prou diners per retirar-se, però no tenen èxit i es veuen obligats a fugir a Mèxic, on el general Mapache Juerta els encarrega el robatori d´una partida d’armes.

El director Sam Peckinpah va redefinir el western amb aquest títol, donant protagonisme al seu costat més salvatge, el dels facinerosos, i elevant la violència a un alt grau de bellesa estètica. La pel·lícula, protagonitzada per un sòlid grup d’actors que encapçalen William Holden i Ernest Borgnine, va provocar un acalorat debat sobre l’ús de la violència a la pantalla, just quan els Estats Units patien els efectes la Guerra de Vietnam. Tot i alts i baixos en la carrera de Peckinpah, les innovacions visuals de Grup salvatge serien reivindicades dècades més tard per nous realitzadors. A Cineclub veurem la versió del director, remuntada i restaurada al 1994 i amb projecció en 35 mm.

Sam Peckinpah

Va néixer el 1925 a Fresno, Califòrnia. El 1951 entra a treballar a la televisió on escriu guions i realitza episodis que li permeten estrenar el seu primer llarg, Companys mortals (1961). A la seva filmografia destaquen títols com Grupo Salvaje (1969), Gossos de palla (1971), La fugida (1972), Pat Garrett i Billy el nen (1973) o Vull el cap d’Alfredo García  (1974). Va morir a Califòrnia el 28 de desembre de 1984.

Quan?

Dimarts, 5 d’abril. 20 h.
Idioma: VO en anglès amb subtítols
Espai ETC. Passeig de la Generalitat, 46
Reserva d’entrades en línia al web del ETC

AnteriorLa 19a edició del Festival Nits de Cinema Oriental de Vic ja treu el cap
Següent“El camino a Rainy Mountain”, N. Scott Momaday
Avatar photo
L'escriba és un espai cultural per a tots els públics on es troben i barregen les passions per la literatura, el cinema, el teatre i les sèries. Recomanacions, crítiques, novetats editorials i nombrosos continguts t'hi esperen.