Fitxa tècnica

Grup salvatge // Sam Peckinpah, EUA, 1969

Producció: Warner Bros, Seven Arts

Guió: Walon Green i Sam Peckinpah a partir d´una història de Roy N. Sickner

Música: Jerry Fielding

Muntatge: Lou Lombardo

Durada: 2 h 25 min

Sinopsi

Poc abans de la Primera Guerra Mundial, al salvatge Oest, un grup de bandolers veterans prepara un robatori sonat a Texas per aconseguir prou diners per retirar-se, però no tenen èxit i es veuen obligats a fugir a Mèxic, on el general Mapache Juerta els encarrega el robatori d´una partida d’armes.

El director Sam Peckinpah va redefinir el western amb aquest títol, donant protagonisme al seu costat més salvatge, el dels facinerosos, i elevant la violència a un alt grau de bellesa estètica. La pel·lícula, protagonitzada per un sòlid grup d’actors que encapçalen William Holden i Ernest Borgnine, va provocar un acalorat debat sobre l’ús de la violència a la pantalla, just quan els Estats Units patien els efectes la Guerra de Vietnam. Tot i alts i baixos en la carrera de Peckinpah, les innovacions visuals de Grup salvatge serien reivindicades dècades més tard per nous realitzadors. A Cineclub veurem la versió del director, remuntada i restaurada al 1994 i amb projecció en 35 mm.

Sam Peckinpah

Va néixer el 1925 a Fresno, Califòrnia. El 1951 entra a treballar a la televisió on escriu guions i realitza episodis que li permeten estrenar el seu primer llarg, Companys mortals (1961). A la seva filmografia destaquen títols com Grupo Salvaje (1969), Gossos de palla (1971), La fugida (1972), Pat Garrett i Billy el nen (1973) o Vull el cap d’Alfredo García  (1974). Va morir a Califòrnia el 28 de desembre de 1984.

Quan?

Dimarts, 5 d’abril. 20 h.
Idioma: VO en anglès amb subtítols
Espai ETC. Passeig de la Generalitat, 46
Reserva d’entrades en línia al web del ETC