Vaig conèixer aquest llibre després de veure de la pel·lícula Julie&Julia. Em va obsessionar eel famós boeuf bourguignon fins al punt que no vaig parar fins trobar-ne la recepta.

El arte de la cocina francesa són 815 pàgines de pur plaer culinari publicades pel segell editorial Debate. I només és el primer volum! Finalment, aquí (a la pàgina 392 i amb tot luxe de detalls) vaig trobar la recepta que va catapultar Julia Child a la fama.

Al principi, Louisette Bertholle i Simone Beck estaven fent un llibre de cuina per a americanes i Julia Child les va ajudar. Van formar un equip i van crear l’École Des Trois Gourmandes, que vol dir, “l’escola de les tres que gaudeixen del bon menjar”. El procés de creació d’aquest volum està explicat al començament del llibre. Aquest llibre es va fer a l’época en què Julia Child vivia a París i anava destinat a un públic format principalment per mestresses de casa que no tenien cuinera i que volien fer plats més enllà de la varietat del menjar típic americà, és a dir, carn i puré de patates.

Aquesta pièce de résistance ve amb un pròleg meravellós dels reconeguts xefs David de Jorge i Martín de Berastegui. A continuació, hi trobem la introducció del 40 aniversari escrit per Julia Child i dos pròlegs escrits per les trois gourmandes. Abans de passar directament a les receptes, se’ns presenten unes quantes pàgines introductòries al món de la cuina: estris bàsics, mesures, temperatures, el tall, com agafar correctament un ganivet, etc. És una obra extremadament completa. Jo li dic la Bíblia dels “cuinetes” i la tinc en molt bona estima.

A aquestes alçades us preguntareu quin és el secret de la cuina francesa. Ja ho diu Amy Adams a Julie&Julia: “mai et pots passar de mantega”.

Aquest volum és necessari per a tot amant de la cuina, i encara que el preu no és per a totes les butxaques, val la pena fer una inversió en pro de la nostra dieta. És un bon autoregal i un bon detall per regalar a algú especial. Si sou “cuinetes”, no us avorrireu pas, ja que teniu moltíssimes receptes dins de cada capítol per triar i remenar.

Així doncs, si voleu saber com es fa el boeuf bourguignon o què és un aspic, aquest és el vostre llibre! Això sí, abans de posar-vos el davantal, preneu-vos el temps necessari per llegir el pròleg, les introduccions i les instruccions, ja que valen molt la pena.

I per acabar, com diria Julia Child: Bon appétit! Ah! Me’n descuidava… Tampoc no puc deixar passar l’ocasió per recomanar-vos la pel·lícula.

Anterior‘El que susurra’, Malenka Ramos
SegüentETC TEATRE. Festa Major
Avatar photo
Sóc filòloga francesa, amant dels llibres i dels idiomes. Em trobareu gran part del temps viatjant pel món, o dins d’una cafeteria amb un cafè i un llibre a la mà. Els meus interessos són molt variats i es troben entre el bon cinema, la literatura, l’escriptura, la fotografia i l’art. M’agrada llegir sobretot poesia, novel·la anglòfona i francesa dels segles XIX-XX. La meva escriptora anglòfona preferida és Emily Dickinson, i el meu poeta francès preferit és Arthur Rimbaud.