No sé què tenen les sèries d’advocats, però em criden l’atenció. The Split és una sèrie creada per Aby Morgan (Brick Lane, La Dama de Hierro, Shame, Suffragette) que trobareu al sempre meravellós catàleg de Filmin. No dec ser l’única que es va enamorar a primera vista d’aquesta sèrie, ja que el primer capítol va comptar amb més de 7 milions de britànics enganxats a la pantalla.

La família Dafoe, formada per quatre dones, és la propietària d’un dels bufets d’advocats més prestigiosos de Londres pel que fa al dret familiar. Divorcis, acords prematrimonials i custòdies ocupen les hores de la Hannah Stern (Nicola Walker), la filla gran de la família, que en veure la seva incapacitat per ascendir decideix abandonar el bufet familiar per treballar a la competència. A partir d’un guió molt ben treballat i amb altes dosis d’ironia i intel·ligència, ens endinsarem en una història protagonitzada per unes relacions familiars, professionals i amoroses que disten molt de ser perfectes.

Podem dir que bona part del pes de la sèrie recau sobre la Hannah. Ella és un dels pilars de la família Dafoe, la filla gran, la que cuida de tots, la que sempre fa el que és correcte. Pel que fa a la feina, sap en tot moment què s’ha de fer, però quan es tracta de la teva família les coses són més difícils i costa posar el cervell per davant del cor i els sentiments. La resta de dones de la família, la Ruth (Deborah Findley), la Nina (Annabel Scholey) i la Rose (Fiona Button) l’acompanyaran en tot moment i ens mostraran com és la família de la Hannah. A aquesta relació maternofilial i entre germanes hi haurem de sumar la relació amb el seu pare, l’Oscar (Anthony Head), a qui fa trenta any que no veuen. De cop i volta, l’Oscar torna a aparèixer a les seves vides per posar-ho tot potes enlaire. Per si això no fos prou, entrarem de ple en el matrimoni de la Hannah amb en Nathan (Stephen Magan) i com en Christie (Barry Atsman), un bon amic i antic amant, farà que es plantegi si es va equivocar casant-se amb ell. Els secrets que cada personatge amaga catapultarà la tensió a un altre nivell i els portarà a prendre decisions que poden canviar l’ordre establert. Al llarg de la sèrie, en pràcticament totes les relacions, els personatges implicats es plantejaran si val la pena seguir o si s’hi ha de posar punt i final.

Potser les situacions que hi veiem són més que típiques: nervis abans d’un casament, àpats familiars que acaben com el rosari de l’aurora, un antic amor del passat que torna, discussions familiars… tot i així, l’interès no decau i els espectadors no podem resistir-nos a voler saber com avança tot plegat. Quant al dret familiar, els casos que tracten no van en paral·lel a la sèrie ni són l’element principal, sinó que serveixen per alimentar la tensió entre els personatges. De fet, emfatitzen els problemes dels protagonistes, ja que hauran d’aplicar a la seva vida personals els consells que donen a les famílies en l’àmbit professional. Podem dir que es veuran reflectits en els seus clients.

Pel que fa al repartiment, juntament amb el guió, és d’allò més encertat. Una mesurada però brillant Nicola Walker en el paper de Hannah és qui es troba al centre de totes les relacions i qui ocupa bona part del metratge. La matriarca de la família, interpretada per Deborah Findley, és potser un dels personatges més carismàtics de la sèrie. Per la seva banda, Stephen Magan i Barry Atsman fan una gran feina com a marit i company de feina de la Hannah i contribueixen a destacar, encara més, el personatge de Nicola Walker.

Ja veieu que el que comença sent una sèrie d’advocats s’acabarà convertint en una mirada intel·ligent a les relacions humanes i, especialment, les relacions més íntimes. Crec que no m’equivoco en afirmar que la sèrie no aporta res de nou al gènere, però no calen grans floritures per tenir una bona sèrie.

El millor

La Hannah.

El pitjor

Algunes històries aporten ben poca cosa.

AnteriorAquest divendres al cine…
SegüentEl Festival Nits de cinema oriental escalfa motors
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.