Aquest estiu he estat a Itàlia. Sempre que visito ciutats europees m’agrada entrar a les llibreries i m’aturo a la secció de llibres infantils per veure quins contes tenen i com són els llibres adreçats als menuts.
A Florència, em vaig trobar amb una col·lecció que ja havia vist a Catalunya, els contes de Petites històries Montessori de l’editorial Estrella Polar. La meva sorpresa va ser veure altres títols i jocs que encara no han sortit al mercat català (els podeu veure aquí ). No és d’estranyar que els italians tinguin més contes d’aquesta col·lecció i altres materials relacionats amb el tema, ja que Itàlia és el bressol de la pedagogia Montessori, la qual es basa en el desenvolupament infantil a través de la independència, la llibertat amb límits i el respecte cap a la psicologia natural de l’infant així com al seu desenvolupament i la promoció de la seva autonomia. És per això que les persones que treballen des d’aquesta perspectiva utilitzen materials naturals i quotidians, potencien el vincle entre el nen i la natura i donen especial importància a la realització de tasques de forma autònoma i adequada a cada edat.
Si us interessa treballar la pedagogia Montessori des de casa, us interessaran els llibres de la col·lecció Petites històries Montesori d’Ève Herrmann i Roberta Rocchi. En català disposem de dos contes d’aquesta col·lecció: l’un dedicat a la natura (Petites històries Montessori: la natura) i l’altre a les tasques de llar (Petites històries Montessori: a casa). Aquests contes expliquen la història de dues germanes, la Lis i l’Emma, que preparen el berenar, posen en ordre les joguines de la seva habitació, es proven els vestits de l’estiu passat per fer el canvi d’armari o van d’excursió amb els seus pares i aprenen coses sobre les plantes i els animals, tot de forma autònoma i respectuosa amb el ritme de cadascuna. A més, a cada llibre es proposen activitats, receptes i experiments per posar en pràctica algun aspecte tractat en les diferents parts del conte. Per tant, són petits contes idonis per introduir responsabilitats a casa, parlar sobre la importància de l’autonomia i l’ordre o guiar els aprenentatges que es poden adquirir quan es va d’excursió al bosc. Per altra banda, estan escrits amb lletra lligada i hi ha poc text a cada pàgina, de manera que és un bon llibre per al primers lectors. També està il·lustrat de forma tendra i delicada per Roberta Rocchi.
A més d’aquests contes, l’editorial Estrella Polar ha editat uns quaderns de treball per a infants d’entre 3 i 6 anys titulats El meu quadern Montessori, els quals estan pensats per treballar des de casa les formes, els colors, la numeració, les lletres, elements de la natura, la lectura i l’escriptura i, en definitiva, el món que ens envolta. Les activitats dels dos primer quaderns, adreçats a infants de 3 i 4 anys, han estat elaborades per Marie Kirchner i il·lustrades per Nicole Maubert; els quaderns per a nens de 5 i 6 anys han estat elaborats per Ève Herrmann i Roberta Rocchi, autores dels contes Petites històries Montessori.
En breu, la mateixa editorial posarà a la venda altres llibres i jocs inspirats en la pedagogia Montessori. Espero que importin tot el que vaig veure a Itàlia, perquè se’m van posar els ulls com dues taronges i vaig haver d’autoconvèncer-me del fet que no en faria res de tenir llibres i jocs en italià.