L’editorial catalana Llibres del delicte segueix acumulant crims a les estanteries, i això ens encanta. Aquest setembre és el torn d’un recull de relats Assassins de Girona que amb un grapat de noms coneguts ens endinsa a les entranyes dels crims que ens relata. Jordi Dausà, Jair Domínguez, Mar Bosch, Damià Bardera, Matthew Tree, Maribel Torres, Pep Prieto, Anna Carreras, Andreu Pérez, Cristina Malagelada, Miquel Aguirre, Josep Torrent i Salvador Macip són els autors que participen en aquest recull, cada un amb el seu estil propi i aportant una dosi força distesa de crims, criminals i sospitosos. De fet, és precisament això el que fa interessant aquest tipus de reculls, la pluralitat de casos que s’hi arriben a trobar.

Com és evident, ens sentirem més atrets per alguns relats i alguns autors que per d’altres. Si una cosa tenen aquests reculls de relats on participen diferents autors és que sempre hi ha coses millors que d’altres. No obstant això, sempre hi trobem aquells que més ens atrauen.

En aquest cas, m’agradaria destacar “Una taca al jardí” de Mar Bosch, on amb dues pàgines deixa ben clares les prioritats dels personatges, en una escena curta però prou macabre per imaginar-nos-ho, amb un petit toc d’humor negre camuflat entre les línies. Pep Prieto construeix un molt bon ambient lúgubre i prou ambigu per permetre un petit gir narratiu al final amb el seu “El globus”. Converses curtes però prou intenses per entrar en els dos personatges principals i una trama inconnexa fins que s’uneixen els punts del final. I, finalment, “Mar negre de tramuntana” de Cristina Malagelada qui redacta un crim processal d’allò més curiós, al més pur estil novel·la detectivesca sense el personatge detectivesc principal.

En general, és un molt bon recull i la qualitat dels escriptors molt alta. Una gran recomanació per aquells que gaudeixin de crims curts i precisos. Una gran distracció per aquells que interrompen constantment les lectures i necessiten lleugeresa d’arguments.

AnteriorVisita al Parc Audiovisual de Catalunya i l’Hospital del Tòrax
SegüentContes inspirats en la pedagogia Motessori
Avatar photo
Traductora de professió, lectora d'afició. Visc completament enamorada de la novel·la negra i de terror, tot i que qualsevol llibre que em caigui a les mans té l'oportunitat d'enlluernar-me. Sovint escric per afició, però ara per ara, els meus escrits es queden tancats a l'ordinador.