La Mariona Prats, amiga, mestra, gran defensora de l’ambient lector a les escoles i especialista en literatura infantil, diu que la passió es contagia no s’imposa, i per aquest motiu és tan important llegir i explicar contes a petits i grans, perquè mai és tard per endinsar-se al món dels contes i àlbums il·lustrats.
I què millor que començar amb uns contes ben bojos? Destaquen en aquest ascpecte els d’Hervé Tullet, un artista francès que li agrada definir-se com el dictador de la llibertat. Les seves obres d’art, majoritàriament adreçades a infantil i primària que estan caracteritzats per la seva originalitat, atreviment amb els colors i un aire trencador, ja que cada conte et convida a interaccionar amb ell i els demés lectors. Jo m’atreviria a dir que són màgics, però en el fons, tots els contes ho són d’una manera o d’una altra.
Jo, defensora de la lectura acompanyada de contes, us convido a llegir-los en família :
Un llibre (editorial Cruïlla)
És un conte totalment interactiu, que crea sorpresa i curiositat per saber què hi passa a la pàgina següent, i és que només has de seguir les instruccions de peu de pàgina i si fas cas, passen coses inesperades. Demana que els infants facin accions sobre les pàgines i aquí és on enganxa, ja que pressiones un punt i es converteix en… millor ho esbrineu vosaltres!
Sense títol (editorial Kókinos)
És encara més sorprenent que l’anterior, ja que els personatges del contes ens parlen directament a nosaltres -els lectors-, i com que els estem observant es posen nerviosos i passen coses molt divertides. I és que aquest conte no està acabat i hi surt el propi autor i tot!
Rosa llimona (editorial Destino)
“Has tastat mai patates fregides vermelles, nedat al mar groc, acariciat un elefant rosa o collit una taronja blava? No, perquè no existeix. I per què no?” Amb aquesta frase ja ho diu tot, no creieu? Qui s’atrebeix a llegir-lo?
Petit o gran? (editorial Patio)
Un conte de tapa dura que juga amb onomatopeies i sorpreses perquè cada pàgina és inesperada i treballa el concepte petit i gran, és clar. Però potser et demostra que s’ha de comparar, ja que una mateixa cosa pot ser gran o petita depenent de què tingui al costat.
Joc d’atzar (editorial Kókinos) un llibre dividit en 3 parts i on es poden fer moltes combinacions entre quadrats, taques, rodones… impressionant i un plaer per la mirada!
Joc de llums (editorial Kókinos) un conte d’ombres i descobriments màgics i inesperats. Un conte per endevinar, descobrir i observar molt atentament què surt de la llum o l’ombra.
I és que aquest autor és inacabable, té molts més contes tan bons com el que us presento avui, només heu d’acostar-vos a una llibreria i fer-hi un cop d’ull, ja que de ben segur un n’enamorareu tant com jo!