El passat mes de desembre vaig anar a Londres. Del circuït més turístic que trobareu a les infinites guies i blogs de viatges dedicats a la ciutat, per a mi el British Museum és parada obligatòria (i és GRATIS!). Sí, soc d’aquelles persones que es poden estar tot un matí o tota una tarda dins d’un museu. Em sembla tan màgic com passejar per una llibreria. Tots aquells objectes i obres exposades per al nostre gaudi, per recordar el passat, per aprendre… Només de pensar-hi se’m posa la pell de gallina. A la visita a un museu no hi pot faltar la visita a la botiga. A banda dels típics objectes amb el nom o el logotip del museu i el marxandatge amb obres i peces de la col·lecció, sempre hi trobo llibres curiosos i únics que no miraria en unes altres circumstàncies i, fins i tot, que potser no trobaria en una llibreria. I tal dit, tal fet. Mirant i remenant per la botigueta del British Museum vaig trobar un llibre per a infants sobre la guerra de Troia que va venir amb mi de tornada a casa. Mitologia, infants, en anglès… Qui s’hi hauria pogut resistir?
El llibre explica als infants l’origen de la guerra de Troia, el setge de la ciutat i el viatge d’Odisseu després de la caiguda de la ciutat gràcies a l’estratagema del cavall. Però no només això, sinó que també ens parla sobre què hi ha de mític i què hi ha d’històric en aquesta història i com la llegenda ha inspirat artistes de totes les èpoques. Aquesta informació està complementada per paraules clau i, com no, imatges d’obres d’art i troballes arqueològiques relacionades amb Troia, algunes de les quals es poden veure al British Museum. Magnífic, oi?
Doncs per si això fos poc, el text està amenitzat amb una gran quantitat d’il·lustracions que complementen i ajuden a comprendre el text i que recorden els dibuixos de les crateres i àmfores gregues. A més, la informació es disposa d’una manera amena i divertida que tot i que pot despistar els infants, manté un ordre i una estructura fàcil de seguir. Al final, per anar més enllà de la lectura, hi trobem un fons desplegable per poder-hi enganxar les més de 100 enganxines que hi ha, juntament amb un cavall de Troia muntable.
Sens dubte es tracta d’un llibre fantàstic per treballar la llegenda de Troia, els mites grecs i conceptes més amplis com l’arqueologia, la història i el paper dels museus d’una forma amena i divertida. I en anglès! Tot i que depèn molt de la criatura, crec que és un llibre que es pot utilitzar amb nois i noies d’entre 8 i 13 anys i, en la majoria de casos, és possible que amb suport. Ideal per a professors de clàssiques, de socials, d’anglès… i per a infants, pares i mares motivats!
Ara és quan em pregunteu si heu d’anar fins a Londres per comprar-lo. No! La botiga del museu té pàgina web i fa enviaments internacionals, però s’ha de dir que són cars. Sempre dic que els llibres es compren a les llibreries, però sense que serveixi de precedent, us diré que el podeu trobar a Amazon. Com deia la meva iaia: “una vez al año no hace daño”.
Ver esta publicación en Instagram