Tehran és un thriller d’acció i espionatge que es va estrenar per Apple TV+ el 25 de setembre del 2020. És una producció israeliana creada per Moshe Zonder, guionista de la primera temporada de Fauda (2015), sèrie que tracta sobre el conflicte jueu-palestí i que està disponible a Netflix; juntament amb Dana Eden i Maor Kohn, i dirigida per Daniel Syrkin.

La sèrie, que se situa a la capital d’Iran, es basa en la història de Tamar Rabinyan (Niv Sultan), una agent secreta i hacker israeliana que té per missió viatjar fins a Teheran, ciutat on va néixer, per desactivar les defenses antiaèries d’una instal·lació militar del programa nuclear iranià. Un objectiu que reflecteix la realitat que es viu a Orient Mitjà i una missió que s’acabarà complicant, ja que Tamar és molt bona hacker, però és la primera vegada que treballa d’infiltrada. Tot plegat, una història típica del gènere plena de persecucions, traïcions i aliats; situacions que posaran la protagonista entre l’espasa i la paret: ser lleial a ella mateixa o al seu país?

Com a espectadora et tornes addicta als passos de Tamar i els conflictes culturals i geopolítics dels dos països. Una sèrie, que tot i ser israeliana i ser-ne conscients, intenta trencar els estereotips i equilibrar les dues visions de la guerra, que afecta i separa a persones i famílies. Hem de recordar que és una ficció que té com a rerefons l’actualitat d’Orient Mitjà, però que ens pot portar a la reflexió i comprensió de la seva disputa. El suspens i els dobles agents fan que algunes decisions de la protagonista no et semblin les més encertades, però la curiositat, la tensió, la bona interpretació i l’audiovisual et poden, de manera que et submergeixes en el relat i mires els 8 capítols de la primera temporada d’una tirada.

És una sèrie que recorda a Homeland (2011) pels paral·lelismes amb el format d’acció antiterrorista i pel fet que una dona sigui la protagonista. Però també perquè l’antagonista principal d’aquesta sèrie, el cap de seguretat nacional Faraz Kamali, és l’actor Shaun Toub, que també va sortir al thriller nord-americà com a Majid Javadi. A part d’ell, també comparteixen repartiment l’actor iranià Navid Negahban, a Tehran interpreta Masoud Tabrizi, el guardià de Tamar al terreny, qui a Homeland és Abu Nazir.

La sèrie s’ha gravat a Atenes, ciutat que per geografia pot ser similar a la capital iraniana, a causa de la impossibilitat de moure els equips entre aquests països. De fet, és una producció d’una cadena israeliana, de la qual Apple TV+ en va adquirir els drets de distribució internacional al juny. També és la primera sèrie de la plataforma que barreja tres idiomes: hebreu, farsi (persa) i anglès. I aquí tenim el gran hàndicap del thriller: només es pot veure per Apple TV+ ara mateix. Esperem que aviat pugui estar disponible a més plataformes i que més espectadors puguin gaudir-la.

 

AnteriorCINECLUB VIC. La nova escola
SegüentEntrevistem Gemma Lienas
Avatar photo
Em dic Meritxell Dalmau i sóc periodista, especialitzada en cultura. Lletraferida, amant de les arts i de les veus de les persones. Apassionada pel teatre, ja sigui clàssic, modern o contemporani. Em pots trobar en un pati de butaques, en una exposició, en una llibreria o en una cafeteria relatant històries.