Has llegit Yuval Noah Harari? Ara ha sortit el llibre Sàpiens una història gràfica. El naixement de la humanitat en format còmic perfecte pels amants de la història

Protagonitzat pel mateix Yuval, el còmic relata la història de la humanitat, la qual comença fa 2,5 milions d’anys a l’Àfrica oriental. Aquesta part del llibre la desenvolupa acompanyat per la Zoe, la seva neboda i expliquen d’una forma molt amena com l’Homo sapiens va sobreviure i imposar-se a la resta d’espècies d’Homínids existents.

No es tracta d’un còmic d’acció en què apareguin superherois o heroïnes, però sí que al llarg de la història en Yuval i la Zoe van a visitar diferents experts i expertes en l’evolució humana. I fins i tot, en un apartat, per tal d’emfatitzar la importància que tenen els mites en la nostra societat, els acompanya una superheroïna, la qual ens explica que tots nosaltres, diàriament, creiem en molts mites com el sistema educatiu i sanitari. Així doncs, els mites no són tangibles ni estan vius, però hi confiem perquè ens permeten relacionar-nos amb un gran nombre de persones i formar una societat global. Aquesta és la principal diferència amb la resta d’Homínids que van existir, i també amb els nostres parents pròxims: els simis.

Després d’aprendre com l’Homo sapiens va sortir d’Àfrica, veurem com va arribar a pràcticament tot el món i com va sobreviure als altres homínids. En Yuval s’acomiada de la Zoe per anar a treballar; li toca participar en un debat obert el públic. En ell, es tracten temes com per exemple com eren les famílies a l’edat de pedra. Un tema més controvertit del que pot semblar. Hem de començar per analitzar com són les famílies actuals. Quan pensem en família ens imaginem la imatge típica d’una parella heterosexual amb els seus fills, però la realitat és que hi ha parelles homosexuals, famílies formades per més de tres o més persones com a progenitors i, fins i tot agrupacions com l’església, en què no existeix la reproducció. Per tant, si ja ens costa generalitzar el terme família en l’actualitat, extrapolar-lo al passat és encara més difícil. 

En el debat també es tracten altres temes controvertits i difícils pels científics i historiadors, com ara si les tribus eren violentes o pacifiques, si creien en religions (com per exemple l’animalista), si eren jeràrquics… Tota aquesta informació no es troba en les tombes ni en els ossos i tot el que interpreten de les pintures rupestres pot tenir més d’un significat.

Finalment, en l’última part, en Harari ajuda a la policia com a perfilador per resoldre un crim. El crim del pitjor assassí en sèrie de la història.

Com el mateix títol del llibre expressa, en aquest còmic es relata l’inici de la humanitat i, per tant, deixen la porta oberta a explicar com continua el nostre desenvolupament i ho fan a través d’un pòster on la humanitat és esclavitzada pel blat!!! Un bon spoiler del que pot venir en un possible segon volum. 

 

Agradarà a …

Qui vulgui passar una bona estona llegint i mirant una història gràfica d’allò més real. Apte per a tots els públics, fins i tot, per llegir en família. També als que vulguin profunditzar d’una forma amena en el que va explicar a l’inici del primer llibre de Yuval (titulat Sapiens). 

No agradarà a…

Qui esperi el típic còmic de superherois curt i amb moltes onomatopeies. Aquest és més llarg i amb pocs BOOMS!!

AnteriorAquest divendres al cinema…
SegüentCINECLUB XIC. Ninja a quadres
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.