Em vaig fer amb aquest llibre quan vaig coincidir amb la Gemma Lienas. Fa temps vaig tenir la possibilitat de llegir i presentar El fil invisible, la seva última novel·la i, després de conèixer-la, vaig tenir ganes de llegir més llibres seus. Com que m’he afeccionat força a això de llegir sobre feminisme, i (ho confesso) m’agrada, vaig pensar que aquest seria ideal per a mi.

El llibre no és una novel·la i gairebé tampoc se’l pot etiquetar com un assaig, sinó que és un recull d’articles d’opinió que l’autora va escriure entre setembre i desembre de 2004 i van ser llegides a l’emissora de ràdio Catalunya Cultura. És per això, que gairebé tots els escrits que s’hi recullen tenen a veure amb una notícia d’aquella època. També tenen en comú el feminisme, de manera que Lienas fa una repassada a tots els grans temes de què s’ocupa el feminisme: la prostitució, la violència de gènere, com la societat discrimina les dones, el masclisme de les religions… Sigui com sigui el llibre tracta de fer-nos veure que encara queden molts murs per destruir i molta feina per fer.

M’ha sorprès que malgrat que els articles fossin escrits l’any 2004, el llibre encara avui tingui una vigència alarmant. Quinze anys després encara avui podem llegir pràcticament els mateixos titulars i veure les mateixes actuacions per part del sector masculí o, si més no, una bona part dels homes. Podem dir que fa una repassada al feminisme del dia a dia.

El millor del llibre és que els capítols o articles són molt curts i cap no ocupa més de tres pàgines, la qual cosa fa que sigui un llibre molt àgil, ràpid i fàcil de llegir. Per altra banda, no hi ha un fil connector, de manera que es poden llegir desordenats. També és un llibre que es pot “deixar”; no és com una novel·la, en què un capítol té a veure amb l’anterior, sinó que es pot llegir amb més llibertat.

Agradarà a…

A totes aquelles persones que tinguis ganes de saber més sobre feminisme, especialment el que es troba en les petites coses de dia a dia, és a dir, un feminisme pràctic.

No agradarà a…

Si busqueu un assaig massa teòric o analític, us recomano que opteu per altres assajos feministes. Tampoc agradarà a si els llibres sobre feminisme no us diuen res.

AnteriorAquest divendres 10 de març als cinemes…
SegüentCONTACONTES. L’home que fabricava caixes niu
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.