Ja fa anys que educadors i especialistes en criança asseguren que una àmplia i bona educació emocional entre els infants ens ajudarà a tenir adults més competents a aquest i a altres nivells. És per això que ens els últims anys s’estan produint molts contes que tenen com a finalitat no només explicar una història divertida, sinó també educar emocionalment els infants i, ja de passada, els pares i educadors. Entre la gran oferta de contes amb els quals es poden treballar les emocions hi trobem Què necessito quan tinc por?, de la Tania García, i editat per Beascoa.
La protagonista d’aquest conte és la Lluna, una nena de quatre anys que ens explica què li passa quan té por i què necessita quan experimenta aquesta sensació. És un conte ideal per tal que tant els adults com els infants aprenguin més sobre la por i, sobretot, com reaccionar d’avant d’aquesta emoció.
Primer de tot, l’autora ens presenta la por com quelcom normal i habitual en tots nosaltres. També ens fa veure que la por és molt subjectiva i que cadascú té por de coses diferents: a uns els fan por els pallassos, a d’altres les alçades… i cap por és menys important que l’altra, sinó diferent i més o menys intensa. També és diferent la manera que tenim d’expressar la por: uns criden, altres peguen, altres ploren o es queden quiets. Totes elles, una vegada més, reaccions igual de vàlides. Un cop identificada la por, l’autora ens explica què necessita i què no necessita la persona que té por i dona consells per tal de controlar-la i gestionar-la quan apareix. Per descobrir tot això, haureu de llegir el conte de la Tania.
Com podeu veure, és un conte que no només ajudarà als infants, sinó també als pares. Des de la nostra posició d’adults tenim tendència a minimitzar la por dels infants i a fer-los sentir que la seva por no és important. Posar-nos en el seu lloc i acompanyar-los és tan important com el fet que ells comprenguin que allò que els passa és completament normal, que la seva reacció és totalment vàlida, i com poden actuar per sentir-se millor. El llibre ens mostra que l’acceptació, la comprensió i l’acompanyament són clau per viure la por d’una forma més positiva tot i ser una emoció negativa.
A més de ser un llibre interessant, pràctic i útil pel que fa al contingut, és molt atractiu estèticament. De les il·lustracions de Núria Aparicio destaquen, a més d’un tractament del color molt intel·ligent i divertit, les diferents expressions facials de la protagonista.
Agradarà a…
A pares, mares i educadors que vulguin saber més de la por i com actuar quan es produeix.
No agradarà a…
Als que no tenen por?