Vaig conèixer la Gemma Lienas a l’adolescència gràcies a Bitllet d’anada i tornada i El diari vermell de la Carlota. De gran, l’he anat seguint amb Rebels, ni putes ni submises i El fil invisible. Com era d’esperar, no em podia perdre el seu llibre Petits contes amb grans valors. Per les il·lustracions de Toni Galmés, podríem dir que és un llibre per a nens, però us asseguro que la seva lectura va molt més enllà.

 

El llibre és un recull de contes protagonitzats per infants que hauran de resoldre un conflicte o abordar una situació en la qual hauran d’utilitzar o servir-se d’un valor concret. Així doncs, hi trobarem deu contes i deu valors: la gratitud, l’empatia, el respecte, el compromís… Els nens que protagonitzen aquests contes es trobaran amb situacions de la vida quotidiana i molt actuals, com ara la impossibilitat de sortir al carrer o prendre consciència que cal tenir cura del medi ambient.

Però per enfrontar-se a aquestes situacions, els infants no estaran sols, sinó que tindran companyia. El follet blau, un ésser fantàstic que apareixerà en el moment més oportú, lluny de dir-los com han de resoldre el conflicte, el que farà serà obrir-los els ulls per tal que siguin els mateixos infants els que treguin les seves pròpies conclusions i trobin com resoldre el conflicte o com abordar la situació.

Per si això fos poc, els contes no només inculquen valors als més menuts, sinó que també trenquen motlles. Al llarg d’aquestes deu històries hi trobarem nens i famílies de tota mena: nens amb discapacitat o amb la pell d’un altre color, nens que viuen amb el seu pare i la seva mare, amb dues mares, adoptats, que viuen amb els seus tiets, d’altres que s’estan en un centre d’acollida… Perquè el món és divers, i els contes han d’incloure totes les realitats.

Tot i així, el millor del llibre no és la necessària transmissió de valors essencials, sinó la capacitat de traspassar la consciència de petits i grans i, per tant, poder arribar a nens i nenes de totes les edats, adolescents i adults també. És per això, que no és només un llibre per a infants; és una obra molt útil per a pares i mares, educadors i, fins i tot, psicòlegs.

Les cuidades, boniques i detallades il·lustracions de Toni Galmés donen forma i color a les històries que l’autora ens narra i completen aquesta obra indispensable per fer del món un lloc millor.

AnteriorCom llegir més ràpid
SegüentCINECLUB VIC. Akira
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.