Si t’encanta llegir i vols optimitzar el temps que hi dediques, et donarem alguns consells per poder llegir més ràpid i amb més eficàcia.
El procés de lectura consisteix en petits moviments oculars a través de les línies del text que poden durar entre 0,2 i 0,4 segons i són anomenats moviments sacàdics o sacades. A banda d’aquests moviments, hi ha les fixacions, és a dir l’espai de temps entre sacada i sacada en què copsem les paraules del text. Com més experimentat és el lector més llargues són les sacades i més curts els períodes de fixació. Encara no se sap del cert quins són els senyals de dirigeixen aquests moviments visuals, però es creu que té a veure amb l’inici i el final de la línia, de manera que tenint en compte aquests dos elements hi ha tècniques que ens poden ajudar a augmentar el nostre ritme de lectura.
La primera de totes, és utilitzar un dit com a punter. Aquest mètode, tot i que pugui semblar una mica infantil és molt útil per anar marcant el text i així dirigir la nostra mirada seguint el nostre dit. D’aquesta manera farem fixacions més ràpides, ja que els ulls no es distreuen i estan en coordinació amb el dit. Un cop hem arribat al final de la línia s’ha de fer el moviment de retorn. És un moviment ràpid que ens ajudarà a no perdre de vista la línia que toca sense perdre temps. A mesura que es va practicant el ritme de lectura augmenta.
Una altra tècnica molt útil és el moviment caòtic. És una tècnica que no serveix per llegir totes les paraules del text, sinó per fer-se una idea general. Consisteix en moure el nostre dit per arreu de la pàgina. Al principi és difícil però poc a poc anirem captant més paraules, ja que les nostres fixacions seran més llargues. És una bona eina per optimitzar les nostres lectures alhora d’enfrontar-nos a textos acadèmics o lectures imposades.
Ja teniu la tècnica i ara només us falta la pràctica! Som-hi!