Néixer nena és d’aquells llibres que, sense obrir-los, ja m’han robat el cor. No em demaneu per què, però sabia que m’agradaria moltíssim. Aquest àlbum il·lustrat ja m’havia fet ullets en una llibreria. La decisió final de comprar-lo la vaig prendre quan me’n va parlar una companya de feina (gràcies, Laia) a pocs dies de Sant Jordi. La veritat és que no podria haver triat millor.

En aquest llibre, la il·lustradora i dissenyadora gràfica francesa Alice Dussutour ens porta a fer la volta al món per conèixer cinc noies, de cinc països diferents, que ens plantejaran una problemàtica que afecta les dones d’aquell país. A través dels seus ulls veurem que néixer nena no és igual a tot arreu, sinó que vivim condicionades per tabús, exigències i tradicions diferents. Tot plegat històries individuals que també són col·lectives, perquè tot i ser diferents, les dones d’arreu del món vivim un greuge constant només pel fet de ser dones.

Cada relat està acompanyat d’unes pàgines documentals amb l’objectiu d’ampliar aspectes destacats de la narració de la noia. Evidentment, no podem obviar les acolorides i esplèndides il·lustracions que pàgina a pàgina il·lustren la càrrega que hem de suportar les dones. Al final, per si això fos poc, a les darrere pàgines l’autora ens ofereix pel·lícules, llibres, associacions i noms d’activistes que permeten al lector seguir indagant en els temes tractats al llibre. No em digueu que no és una meravella de llibre.

Tot i que les protagonistes d’aquestes històries són adolescents crec que no és un llibre exclusiu per a aquesta franja d’edat. Noies i nois més joves també el poden gaudir. I fins i tot, persones més grans! I què dir del gènere? Em sembla que no és un llibre exclusiu per a dones. De fet, crec que tothom l’hauria de llegir.

 

Imatge de portada

AnteriorEstrenes de la setmana
Següent‘Veig, veig! Els oficis’, Cristina Losantos
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.