Aquest 2020, per Halloween, hi haurà castanyes catalanes a Netflix. Un dels secrets més ben guardats de la plataforma és l’estrena de Menéndez: El día del Señor, la nova pel·lícula del director barceloní Santiago Alvarado Ilarri. L’angoixa i els exorcismes “poc ortodoxos” són els ingredients principals de la proposta. Aquest 30 d’octubre la plataforma estatunidenca l’estrena en exclusiva a més de 190 països amb una audiència potencial de més de 193 milions de subscriptors.  El llargmetratge segueix les aventures de Menéndez, un mossèn espanyol retirat a Mèxic que conviu amb els fantasmes del seu passat. El capellà tornarà a les tenebres quan un amic li suplica que ajudi la seva filla, ja que pensa que està posseïda.

Rodada íntegrament a Ciutat de Mèxic entre abril i maig de 2019, és una producció de la mexicana Sula Films en coproducció amb la productora catalana Magno Entertainment. L’estrena coincideix, no per casualitat, amb el cap de setmana de la festivitat mexicana del Día de Muertos i la festa de Halloween celebrada a gairebé tot el món cada vegada amb més fervor. Al tràiler, presentat en exclusiva per El cinèfil, podem veure l’ambient malsà que desprèn aquesta proposta.

“Duc el dimoni dins jo”

El director Santiago Alvarado Ilarri, guanyador de el Premi Noves Visions del Festival de Sitges amb el seu debut Capa caída (2013), planteja una cinta que és un autèntic viatge als inferns per als protagonistes. “La idea era portar una pel·lícula sobre un exorcisme a un nou terreny, donant-li una volta de rosca al gènere. Menéndez és violenta, grotesca, terrorífica i amb pinzellades d’humor molt negre. Però també és una pel·lícula sobre personatges complexos que caminen perduts i arribaran a situacions límit per trobar-se”. De la mateixa manera que en la seva òpera prima, també ha realitzat la tasca de guionista a quatre mans al costat de Ramón Salas.

Per al protagonista de la pel·lícula, Juli Fàbregas (REC, Les de l’hoquei), el paper de sacerdot exorcista en hores baixes ha significat una experiència que ha gaudit i patit a parts iguals. “Ha estat un repte personal impressionant. Construir, viure i estimar Menéndez ha estat un regal que se m’ha brindat després de vint anys de carrera”. L’actor català, a més, assegura haver gaudit i après amb aquesta nou projecte internacional. “Amb Santiago portàvem molt de temps assajant i creant a el personatge. La relació amb els companys de repartiment ha estat un aprenentatge i una retroalimentació que ha aconseguit crear una màgia única que crec que es transmet perfectament en la pel·lícula”.

L’emergent estrella mexicana Ximena Romo es posa a la pell d’una jove amb problemes que van més enllà dels propis de l’adolescència. “És un projecte que em va desafiar moltíssim com a actriu, sobretot físicament i emocionalment. És un personatge que em va permetre tocar extrems”. Romo destaca també la importància dels personatges i les seves motxilles emocionals. “Aquesta pel·lícula em va permetre jugar, sortir-me del que he fet sempre. És un thriller molt intens, que se centra sobretot en les actuacions”. El llargmetratge també compta amb la participació dels actors mexicans Héctor Illanes i Dolores Heredia en el paper del pare de la nena i una amiga del sacerdot respectivament.

Per al productor de Magno Entertainment, Joaquim Vivas, l’oportunitat de treballar plegats amb Mèxic significa, sens dubte, un pas de gegant per al projecte. “Aquesta producció sense la part mexicana hagués estat gairebé impossible de realitzar. La productora mexicana Sula i el seu productor Alejandro Sugich van apostar molt pel projecte. Era un repte per a les dues empreses, ja que mai havíem fet una coproducció internacional, però el viatge ha valgut moltíssim la pena”. Vives també pensa que la participació de Netflix és la cirereta del pastís que desitjaven per a la producció. “Per al cinema independent l’entrada de Netflix és una finestra molt important, que abans no existia, i que ens dóna una visualització i un suport econòmic bàsic per poder seguir realitzant projectes.”

Anterior“Rita”, la profe més canyera de Netflix
SegüentCrítica de “The world to come”
Avatar photo
L'escriba és un espai cultural per a tots els públics on es troben i barregen les passions per la literatura, el cinema, el teatre i les sèries. Recomanacions, crítiques, novetats editorials i nombrosos continguts t'hi esperen.