Limbo, humor geriàtric a l’ETC

1522

Limbo_Cartell_webAquest passat cap de setmana l’ETC va obrir les portes a Limbo, representada per la Companyia L’ou Cost (Lluís Bové, Xevi Font, Josep Maria Pradell, Albert Solans i Berta Pagès) i dirigida per la mateixa companyia amb la col·laboració de Joan Segalés.

Limbo ens acosta a la quotidianitat d’una residència de gent gran amb un toc agredolç que, com asseguren els mateixos actors, estàs rient però alhora marxes tocat.

Un nou usuari entra a la residència per substituir el vell i això porta que cada situació sigui nova per a ell i li serveixi per a conèixer els costums, les manies i els vicis dels seus companys de passadís; uns vicis i unes manies que, com afirma Segalés, els avis han estirat fins a una dimensió que fa riure. I, de fet, és aquesta exageració la que permet posar una certa distància per poder-s’ho prendre amb una mica d’humor tot plegat.

La principal peculiaritat de l’obra és la gestualitat. Les escenes són representades només a través de pocs sons i cap paraula i la riquesa rau en l’expressió no verbal. De fet, L’ou cost ja va experimentar amb la gestualitat a Càsting, el seu espectacle anterior, que asseguren que tot i ser un experiment va sortir força bé i ens ha agradat continuar. El més complicat d’expressar sense poder utilitzar la paraula és la tendència a explicar més del compte i gestionar la incomoditat del silenci. Tot això, però, és compensat amb la universalitat del gest, que permet fer riure travessant les fronteres dels idiomes. A més, el gest és bastant sintètic: la gent de seguida interpreta.

A tot això, s’hi suma la capacitat ja esmentada de fer humor d’una cosa tant delicada com els avis, uns personatges entranyables que permeten un ventall molt ampli d’escenes, personatges i situacions que entren dins el bagatge del públic perquè tots tenim parents o hem viscut a casa què és tenir un avi i, a més, probablement tots hi passarem per aquí.

I tot i que l’humor és molt selectiu i fins que no l’estrenes no saps què passa, el públic ha respost molt bé i va entrar de ple en la complicitat que demanava l’obra. Els mateixos actors asseguren que les sensacions són molt bones i que fins i tot hi ha avis que vénen i es riuen dels avis que veuen a l’escenari.

Limbo va estrenar-se el passat 29 de maig a l’Espai ETC de Vic i encara que tenen clar que no volen parar i que volem que la gent tingui oportunitat de veure-ho no poden assegurar-nos noves dates concretes. El que sí que podem recomanar-vos és, però, que aprofiteu l’última representació que ofereixen a l’Espai ETC aquest diumenge 7 de juny a les 7 de la tarda.

Recordeu que podeu reservar les entrades al mateix web de l’ETC i entrar al sorteig d’una entrada doble tot seguint les instruccions de les xarxes socials (Facebook i Twitter) de L’escriba.