Les professionals de l’audiovisual han reclamat, en el marc del Festival de Cinema de San Sebastian, que el festival adopti una sèrie d’accions per aconseguir la igualtat i la diversitat.

A la trobada hi van acudir representants del Grupo de Trabajo Interterritorial de Igualdad en el Audiovisual 50/50 en 2025 (GTI) –AAMMA (Andalucía), AMMA (Murcia), Dona i Cinema (Comunitat Valenciana), Dones Visuals (Catalunya), Hemen (Euskadi) MIA (Mujeres en la Industria de la Animación) juntament amb CIMA, la Asociación de Mujeres Cineastas y de Medios Audiovisuales. En total, un col·lectiu de més de 2000 professionals. Els temes tractats van ser els següents:

La presència mitjana de directores en la 69a edició del Festival és d’un 29%. En aquest sentit, les dones estan en clara infrarepresentació. Per millorar, el Festival s’ha compromès a augmentar i preservar la participació de pel·lícules dirigides per dones en algunes categories. Tot i que és un primer pas, caldran mesures més agosarades. Actualment, les dades evidencien que l’augment anual de la presència de dones al sector audiovisual és només de l’1%. A aquest ritme de creixement, aconseguir l’equitat sembla inassolible, de manera que cal actuar.

Per altra banda, s’ha acordat ampliar l’informe d’identificació de gènere que el festival elabora des de 2019. Per tal que el col·lectiu estigui lliure d’estereotips i representi amb diversitat la societat, les associacions reclamen que els festivals en general tinguin comissions paritàries i procurin la màxima diversitat en la seva composició. Les associacions del GTI han recordat que per detectar estereotips i biaixos masclistes i racistes en les narratives calen persones especialitzades en perspectiva de gènere, interseccionalitat i cinematografia.

Pel que fa als premis, les associacions participants han demanat la restitució dels premis a la interpretació femenina i masculina. La petició ve motivada pel fet que les dades sobre la participació de les actrius en rols protagonistes encara són molt lluny de ser paritaris. Així doncs, l’eliminació del premi a millor interpretació femenina reforça aquesta desigualtat estructural.

En aquesta mateixa línia, l’atorgament dels premis honorífics, a causa de la seva repercussió mediàtica i social, han d’ampliar el marc ètic i han d’incloure la perspectiva de gènere.

 

AnteriorAquest divendres al cine…
Següent“La Bel i el Biel”, Òscar Dalmau
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.