Durant molts anys, el conjunt de la societat ha tingut una concepció errònia sobre l’autisme, sovint limitada a estereotips que redueixen la complexitat i la diversitat d’aquest trastorn. El trastorn de l’espectre autista (TEA) és, com el seu nom indica, un espectre molt ampli que inclou persones amb habilitats i desafiaments molt diferents. Les persones autistes poden tenir nivells variats de comunicació, socialització i comportament, i cada individu experimenta el TEA d’una manera única.

En aquest context, les sèries de televisió han començat a abordar l’autisme des de perspectives diverses, oferint al públic una visió més matisada i rica sobre què significa enfrontar-se al món amb aquest trastorn. Tot seguit, farem un repàs a algunes sèries destacades que han posat l’autisme al centre del seu relat analitzant com es presenta aquest trastorn i com els protagonistes gestionen les seves vides.


Atípico (Atypical) – Netflix

Atípico segueix la vida de Sam Gardner, un adolescent amb autisme, en el seu camí cap a la independència. En Sam és un jove que té com a focus d’interès l’Antàrtida i els pingüins, i que, malgrat les seves dificultats socials, decideix que vol tenir una relació amorosa. La sèrie destaca per la seva representació d’una família que lluita per entendre i adaptar-se a les necessitats d’en Sam, mentre aquest fa front a les complexitats de les relacions i la vida adulta. És molt bonica la relació entre en Sam i la seva germana, totalment diferent a ell.  Atípico presenta l’autisme com una part integral de la identitat de Sam, sense oblidar els seus reptes però també celebrant els seus èxits.


Así nos ven (As We See It) – Prime Video

Aquesta sèrie segueix la vida de tres companys de pis adults amb TEA: en Jack, en Harrison i la Violet. La sèrie mostra com aquests joves adults intenten navegar pel món laboral, les relacions personals i la vida independent, cadascun amb els seus propis desafiaments i fortaleses. Tres autismes molt diferents per veure que no hi ha cap autista igual a un altre, així com no hi ha cap neurotípic igual a un altre. En aquest camí estaran acompanyats per una cuidadora que s’implica a nivell emocional d’una forma molt profunda. El punt fort d’Así nos ven és la seva autenticitat, ja que compta amb actors autistes per interpretar els protagonistes, de manera que és una representació més genuïna i propera a la realitat del que és viure amb autisme.


The Good Doctor – Prime video

En Shaun Murphy és un jove cirurgià amb autisme i la síndrome del savi, una condició que li atorga habilitats excepcionals en la medicina. Tot i el seu brillant talent, Shaun es troba amb obstacles constants degut a les seves dificultats per comunicar-se i relacionar-se amb els altres. Aquesta sèrie posa sobre la taula el dilema entre les capacitats extraordinàries i les barreres socials, mostrant com l’entorn professional i social pot ser tant un repte com una oportunitat per a les persones amb autisme.


Woo, una abodaga extraordinaria (Extraordinary Attorney Woo) – Netflix

Es tracta d’una sèrie sud-coreana que segueix la vida de la Woo Young-woo, una advocada brillant amb autisme. La sèrie explora com Woo, malgrat les seves dificultats per connectar amb els altres i comprendre certes dinàmiques socials, destaca per la seva memòria fotogràfica i la seva capacitat per veure detalls que altres passen per alt. La sèrie mostra com Woo ha de lluitar contra els prejudicis, l’estigma social i les seves pors, mentre resol casos legals complexos amb la seva pròpia perspectiva i habilitats úniques. L’autisme pot estar ple de limitacions, però també permet a les persones amb TEA brillar en el seu camp d’interès.


Amor en el espectro (Love on the Spectrum) – Netflix

Aquesta sèrie documental segueix diverses persones autistes en el seu camí per trobar l’amor. A diferència de les sèries de ficció, aquest programa ofereix una visió real i sense filtres de les dificultats i alegries que comporta la recerca de relacions romàntiques per a les persones amb autisme. La sèrie destaca per la seva humanitat i tendresa. De nou hi podrem veure autismes molt diversos que ens faran prendre consciència sobre la complexitat del trastorn i l’àmplia diferència que hi ha entre les persones amb TEA.


The A Word – Disney+

The A Word gira al voltant d’una família que recentment descobreix que el seu fill de cinc anys, en Joe, té autisme. La sèrie aborda les reaccions inicials dels pares, la seva lluita per entendre i acceptar la condició del seu fill, i com l’autisme afecta les dinàmiques familiars. És una reflexió sobre la importància de l’acceptació i la necessitat d’inclusió, tant dins de la família com en la societat. La primera temporada és la millor, perquè se centra molt en l’autisme d’en Joe. La segona i la tercera van a menys perquè es comencen a introduir trames paral·leles que moltes vegades no tenen res a veure amb l’autisme, però que que també posen les relacions humanes al centre.


Geek Girl – Netflix

Estem davant d’una novel·la adaptada a sèrie que segueix la vida de Harriet Manners, una adolescent amb autisme que és considerada “geek”, és a dir, friki per les seves companyes de classe. Quan la Harriet és descoberta per una agència de models, la seva vida canvia dràsticament, però ella ha de continuar gestionant les seves peculiaritats i les expectatives socials. Aquesta sèrie posa l’accent en la doble identitat de la protagonista: d’una banda, una noia autista amb interessos poc convencionals i, de l’altra, una model que intenta encaixar en un món superficial. És curiós, perquè no recordo cap moment de la sèrie en què mencioni l’autisme.


 

Com podeu veure, la representació de l’autisme en les sèries de televisió ha fet passos importants cap a una representació més diversa. Cada una d’aquestes sèries ofereix una perspectiva única que contribueix a desmuntar estereotips i a fomentar una visió més àmplia del TEA. No obstant això, encara hi ha un llarg camí per recórrer. És crucial que les històries d’aquestes sèries continuïn evolucionant, i que es doni veu a més persones autistes, tant davant com darrere de les càmeres, per tal de garantir una representació encara més autèntica i inclusiva.

Aquestes sèries, amb les seves narratives, ajuden a trencar barreres i a crear una societat més comprensiva, on les persones autistes puguin sentir-se representades i enteses en tota la seva complexitat.

 

Imatge de portada

AnteriorAquest divendres 4 d’octubre als cinemes…
SegüentCINECLUB XIC. Wendy
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.