L’editorial Baula ha publicat el llibre L’arbre de les lletres, escrit per Ramon Besora, mestre, formador de mestres i escriptor, i il·lustrat per Anna Clariana, dissenyadora gràfica i il·lustradora infantil. Aquest conte dirigit a nens i nenes a partir de 5 anys està protagonitzat (i dedicat) per la neta de l’autor, la Martina, que des de sota una olivera i gràcies al seu avi, aprèn totes les lletres de l’abecedari.

En aquest llibre proposa a l’infant aprendre, lletra per lletra, totes les grafies que formen el nostre abecedari, de la “a” a la “z”, deixant de banda la “ll”, la “ç” i la “ny”, que tot i que també apareixen al llibre, però no se’ls dedica una pàgina.

Per a cada lletra, el lector aprenent pot trobar unes quantes paraules que comencen per la grafia treballada, en lletra de pal (majúscula), lletra lligada i lletra d’impremta. A més, per a cada lletra hi ha un rodolí que l’infant pot llegir, en lletra de pal, una endevinalla, en lletra lligada, i una proposta de joc amb la lletra, en tipografia d’impremta. Per tant, l’infant pot aprendre i anar interioritzant les diferent tipografies per a cadascun dels grafemes.

El que trobo més interessant del llibre és la proposta de joc amb les lletres, ja que permet treballar la consciència fonològica, un dels punts més importants a potenciar per a un bon aprenentatge lector. Us animo a realitzar tots els jocs que ens proposa l’autor.

Al final del llibre, hi ha “el joc de les lletres”, a l’estil del tradicional del “Joc de l’oca”, en el qual les lletres que trobem a cada casella ens fan avançar o retrocedir, seguint les instruccions i llegint les frases que acompanyen cadascuna de les caselles del taulell.

Agradarà a…

Agradarà a pares i mestres o altres professionals que necessitin un llibre per treballar les lletres i la correspondència entre grafema i fonema. És útil per a treballar i millorar la consciència fonològica, pas previ al procés d’aprenentatge lector. Agradarà als infants que comencen a aprendre les lletres perquè té imatges que il·lustren les paraules que han de llegir; a més, se’ls fa propostes de jocs amb què poden aprendre divertint-se, i així els infants aprenen millor.

No agradarà a…

No agradarà a qui busqui un llibre on es treballin totes les correspondències entre els grafemes de l’abecedari català i els seus fonemes. A mi m’hi falta, per exemple, els diferents sons de la “g”, en funció de quina lletra l’acompanya o els diferents sons de la “c” segons si a darrere porten una vocal o una altra; entenent però que aquests aspectes es treballen més endavant en el procés d’aprenentatge de la lectoescriptura.

Comparteix
AnteriorAquest divendres al cine…
Següent‘Cómo hacer una casa en un árbol’, de Carter Higgins i Emily Hughes
Em dic Èrica Cano i sóc psicòloga infantil, especialitzada en els trastorns de l’aprenentatge, i estudiant de logopèdia. Em declaro incapaç de sortir d’una llibreria sense passar per la secció infantil i no puc evitar comprar algun conte o llibre per a infants. Per la meva professió, em crida l’atenció la literatura infantil que parla sobre emocions, valors, educació, aprenentatges i desenvolupament cognitiu i personal. M’agrada explicar contes i ajudar als nens i nenes que tenen dificultats lectoescriptures. M’encanten les lletres, els seus sons i les seves formes, d’aquí i de la meva afició per cosir surt el meu petit projecte: Moixaines by erica, on cuso lletres tèxtils de diferents mesures i colors.