Vaig descobrir Erri de Luca amb La natura exposada, un llibre editat per Bromera que em va enamorar. Pensant que m’havia de tornar a trobar amb l’autor, em vaig llançar sense pensar-hi a Impossible, un llibre que, com tota la prosa d’Erri de Luca s’ha de llegir a poc a poc, en petites dosis i amb paper i boli al costat. Com sempre, una delícia i un goig tenir-lo a les mans.

En aquesta novel·la ens trobem davant d’un home que va a la muntanya i es topa amb un accident. Un altre home ha caigut muntanya avall. Els problemes comencen quan descobrim que l’home accidentat, quaranta anys abans dels fets, va delatar el nostre protagonista, el qual va ser empresonat. Així doncs, la policia investiga l’accident com si d’un homicidi es tractés i acusa l’home d’haver passat comptes amb el seu delator i s’enfronta de nou a la justícia.

Al llarg de la novel·la podrem veure com l’acusat i el fiscal mantenen un pols dialèctic com si d’un diàleg socràtic es tractés, que portarà el lector a reflexionar sobre el sentit de la responsabilitat, la justícia, les lleis, l’Estat, l’honor, els principis, les pròpies creences… Intercalades amb aquestes converses hi trobem les cartes que el protagonista escriu per a la seva estimada. En elles reflexiona sobre l’amor, el temps, les pròpies conviccions… Una novel·la que ens mostra la complexitat del comportament humà en totes les seves cares i que posarà el lector entre l’espasa i la paret i haver de decidir de quin cantó està.

Pel que fa a l’estil, no es pot esperar res més d’un mestre com De Luca. Amb una prosa molt acurada que no només manté la tensió narrativa, amb molt poquetes pàgines porta el lector a anar més enllà de la novel·la. Com és habitual en ell, Erri de Luca ens transporta a la muntanya, un element importantíssim en tota la seva producció literària que, com ell, juga amb les seves pròpies normes.

Sens dubte, un llibre d’una gran bellesa i d’una qualitat espectacular que farà les delícies dels amants d’una prosa poètica com la de De Luca.

Agradarà a…

Als que busquin una novel·la curta i tinguin ganes de reflexionar.

No agradarà a…

Als que busquin una novel·la plena d’acció.

 

Foto de Sol creado por welcomia – www.freepik.es

AnteriorCrítica de “Under the Shadow” (2016) de Babak Anvari
SegüentCINECLUB VIC. Sospitosos habituals
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.