El dia 13 de març es tancaven els centres educatius, i aquell mateix dia s’estrenava la tercera temporada d’Élite, la sèrie que té enganxats a una bona part de joves (i no tan joves) del país. És possible que el confinament hagi fet el seu efecte o que veritablement siguin molts els fans de la sèrie; el que està clar és que en pocs dies Élite s’ha posat al capdavant del catàleg de la gran plataforma i se situa entre el contingut més vist d’aquests dies. Per la meva banda, lamento informar-vos que aquesta humil opinió conté alguns spoilers, de manera que a partir d’ara és decisió vostra seguir llegint o no. Heu estat advertits…

Situem-nos. La segona temporada d’aquesta història nascuda a Las Encinas ens va deixar un regust amarg. L’assassinat de la Marina, ocorregut al llarg de la primera temporada, es resolia en una segona temporada que deixava el seu assassí a cara descoberta davant dels seus companys de classe i amics, però lliure de la presó per falta i de proves, i per tant, molt lluny de pagar pel que va fer. Aquesta tercera temporada, en un encert de guió, tancarà completament aquest embolic definitivament. Així doncs, la temporada comença amb un assassinat en una discoteca on, evidentment, aquella fatídica nit es troben tots els alumnes de Las Encinas. El mort, en Polo. Després d’això, comença la desfilada de sospites i els flashbacks que connecten ambdues línies temporals i que ens portaran a la resolució del crim. La sèrie no innova en aquest aspecte i manté l’estructura que ja havíem trobat a les temporada anteriors, un format que els més serièfils ja han vist en una munió de sèries, com per exemple CSI o Cómo defender a un asesino. Personalment, tenia l’esperança de veure alguna cosa diferent.

Pel que fa al contingut, és a dir, allò que trobem entre el descobriment del mort i la resolució del crim, la sèrie es desmarca una mica de les temporades anteriors, i en comptes de centrar-se en el thriller i en el crim en sí mateix, té com a eix vertebrador els drames personals de cadascun dels personatges. En Samu continua lluitant per la seva família i per què el seu germà pugui tornar; la Rebe s’haurà de preocupar de la seva mare i de mantenir el negoci; l’Ander s’haurà d’enfrontar-se a la malaltia; la Nadia i l’Omar seguiran lluitant contra el pensament del seu pare; la Carla perdrà el control de la seva vida i lluitarà per redreçar-la… I així tots, excepte la Lu. La Lucrecia, interpretada per una Dana Paola impecable, és el personatge més destacat d’aquesta temporada, ja que és dels pocs que evoluciona veritablement. La resta mantenen d’una forma més o menys estable els problemes que ja havíem pogut veure a les temporades anteriors sense massa canvi. En aquesta nova entrega, la Lucrecia es desmarca del caràcter que ens havia anat mostrant i canvia de forma radical, de manera que esdevé més humil, més comprensiva, més humana.

No us ho negaré… Vista objectivament i amb perspectiva, hi ha aspectes de la sèrie que em semblen del tot inversemblants i que s’allunyen molt de la realitat dels adolescents als quals va dirigida aquesta sèrie. Tot i així s’ha de reconèixer que en començar a veure-la entres en un estat de suspensió de la incredulitat en què assumeixes que a Las Encinas tot és possible. A partir d’aquí, els cliffhangers fan de les seves, i és així com l’enganxòmetre es dispara i et trobes empassant-te capítol rere capítol sense adonar-te’n.

El tancament necessari d’aquest cicle significa, a contracor, que hi haurà molts personatges que desapareixeran d’aquesta ficció. La quarta temporada, per tant, ens permetrà conèixer nous personatges i noves trames, algunes de les quals ja es poden intuir en aquesta tercera entrega. Tot i així, no patiu, perquè encara hi haurà cares conegudes.

El millor

Es tanca el cicle i no s’estira el xiclet.

El pitjor

Té poc de thriller i molt de drama.

 

AnteriorCrítica de “The Outsider”
SegüentGrit Lit
Avatar photo
Soc filòloga clàssica i amant de tot allò que tingui a veure amb grecs i romans. Lletraferida de cap a peus que té com a ofici l'ensenyament i a més la correcció, la maquetació i l'edició de textos. Em passo el dia envoltada de textos, llibres i ordinadors. Amant de les fotos, els viatges i les històries.