Segur que heu sentit a parlar molt de la Covid-19, però molta informació no és sinònim de qualitat. I és que durant la pandèmia, la tele, la ràdio, l’Instagram, el WhatsApp… anaven plens d’informació sobre el virus. Però, quant de rigor tenia aquesta informació?

Quin va ser l’animal que va transmetre el virus als humans: el pangolí o el ratpenat? Realment es va donar a Wuhan? Les vacunes són bones? Aquestes són algunes de les moltes preguntes que van sorgir durant la pandèmia, però són poques les respostes amb rigor científic que ens han arribat.

El murciélago que la lio parda està escrit per científics i científiques, especialitzats en divulgació i humor. Això permet tractar un tema tan important com la Covid-19 d’una forma científica i lleugera a la vegada. Perquè despès d’haver-la viscut i superat ens mereixem saber la veritat sobre el que va passar. Un llibre d’una col·lecció que ens és molt familiar, ja que soc una gran fan de BigVan ciencia.

Per exemple, hem sentit a parlar molt del mercat de Wuhan, però potser no tothom sap que es tracta d’un mercat on es venen tota classe d’espècies animals vives. Estan en gàbies, apilotades unes sobre altres, i allà es barregen les femtes i l’orina amb la sang de les ferides… de moltes espècies diferents. Aquest ambient és un lloc meravellós pels virus, els quals, gràcies a la seva ràpida reproducció, poden adaptar-se per infectar noves espècies.

En aquest mercat podem trobar els dos principals sospitosos d’iniciar la pandèmia: el ratpenat i el pangolí. Tots dos són mamífers, fet que els fa prou pròxims a nosaltres o, s més no, prou propers com per tenir virus capaços d’infectar-nos. Finalment, va guanyar el ratpenat, l’únic mamífer volador (remarco aquest criteri, ja que és molt important). El fet de poder volar suposa una gran despesa energètica per als ratpenats. Aquesta energia l’han d’estalviar d’alguna banda, com per exemple, tenint un sistema immunitari més dèbil i, per tant, sent més susceptibles a les infeccions. Pas a pas, anem creant aquest còctel que ens va deixar tots a casa sense acabar d’entendre per què.

Ara, un temps després, hem descansat del bombardeig informatiu i toca informar-nos científicament. Haver passat una pandèmia no ens fa immunes per sempre, però estar ben informats sí que ens dona avantatge!

Agradarà a…

Qui vulgui un llibre rigorós però divertit i amb molt sentit de l’humor.

No agradarà a…

Qui busqui una novel·la o un llibre d’història. Aquí prevalen la ciència i l’humor.

 

Portada

AnteriorPalmarès del 70è Festival de cinema de San Sebastián
SegüentRacisme, sexisme i mooooolt elitisme
Avatar photo
Sóc biòloga ambiental, m'apassionen els animals i la natura. Qualsevol llibre o pel·lícula en què aparegui algun animaló és una bona opció per submergir-m'hi. M'agraden les històries amb un rerefons d'aventura i acció, però sobretot que tinguin un final feliç.