L’escriptora anglesa Ali Smith és una de les autores més reconegudes per la crítica i el públic del seu país. L’editorial Raig Verd, que abans havia publicat d’ella Com ser-ho alhora i L’accidental ara presenta Tardor, primera part d’una sèrie que seguirà amb les altres tres estacions que es publicaran periòdicament.

La història que ens narra comença quan una nena de 8 anys ha de fer un treball per a l’escola sobre el seu veí i ha d’anar a casa seva per fer-li unes preguntes. A partir d’aquí, la narració es va obrint i es converteix en un relat sobre la identitat i el brexit que actualment està vivint Anglaterra, una situació en què mig país no es reconeix a si mateix, ni reconeix a la l’altre meitat, ni a un món que està canviant massa.

És una novel·la sorprenent i meravellosa. Està plena d’escenes molt inoblidables, es mou endavant i endarrera en el temps i compta amb una protagonista delicada i incòmode amb què li toca viure, una mare curiosa, un veí especial i un país en transformació. Per la seva banda, Ali Smith destaca perquè mai té fragments dolents ni fluixos i pel fet de comptar amb una prosa sempre brillant com la que els lectors trobaran a Tardor. Aquesta obra converteix Ali Smith en una de les millors escriptores britàniques del moment.  

Tardor és doncs la porta per descobrir Ali Smith i la primera part d’una sèrie indispensable de la narrativa contemporània.

 


 

Tardor és una recomanació de la Llibreria Foster & Wallace de Vic